Artan fabrika yangınları ‘sınai’de primi büyüttü

Artan fabrika yangınları ‘sınai’de primi büyüttü

İlk 6 ayda hayatdışı branşında prim üretimi yüzde 19.2 artışla 29 milyar liraya çıkarken, sınai yangın sigortasında yüzde 42 artışla 1.1 milyar liralık prim üretildi.

Artan fabrika yangınları ‘sınai’de primi büyüttü
16px
24px
30.07.2019 06:20
ABONE OLgoogle

Özellikle son 1.5 yıldır artan fabrika yangınlarının ekonomik krizle bağlantılı olduğuna dair tartışmalar devam ederken, bu olayların sonuçları sigorta sektörü verilerine de yansımaya başladı. 

Yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre sınai yangın sigortalarında prim üretimi yüzde 41.9 artarak 1.1 milyar liraya ulaşırken, toplam yangın sigortaları prim üretimi ise yüzde 29.8 artarak 2.8 milyar liraya yükseldi.

Bu kapsamda ayrıca sivil yangın sigortalarında yüzde 10.5 artışla 505.2 milyon lira, ticari yangın sigortalarında yüzde 29.5 artışla 1.2 milyar liralık prim üretildi. Bu konuyla ilgili değerlendirme yapan HDI Sigorta Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu, “Yaşanan bu yangınların farkındalığı artırması bu pazarın büyümesine önemli katkı yaptı” derken,tarife artışlarının da etkisine dikkat çekti.  Kocaeli'de fabrika yangınında 4 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı

33.2 milyar lira

Türkiye sigorta sektöründe ise yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla toplam prim üretimi yüzde 19.3 artışla 33.2 milyar liraya ulaştı. Bu kapsamda hayatdışı branşı prim üretimi yüzde 19.2 artışla 28.6 milyar lira, hayat branşı prim üretimi yüzde 19.5 artışla 4.6 milyar liraya ulaştı.

Hayatdışı sigortaların en büyük alt branşlarından olan zorunlu trafikte yüzde 12.9 artışla 8.4 milyar lira, kaskoda ise yüzde 18.8 artışla 4.4 milyar liralık prim üretildi.   Çayırova'da 4 işçinin öldüğü yangın sonrası fabrika sahibi ve binayı kiraya veren kişi gözaltına alındı

Diğer önemli branşlardan sağlıkta yüzde 31.3 artışla 4.4 milyar liralık, genel zararlarda yüzde 8.1 artışla 3.6 milyar liralık prim elde edildi. Öte yandan alacak (kredi) sigortasında prim üretimi yüzde 30 artışla 177 milyon liraya ulaşırken, devlet destekli alacak sigortasında prim 9.1 milyon liraya çıktı.

’SBM kayıtları güven altında’

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM), tuttukları hasar kayıtlarının kimliği belirsiz kişiler tarafından geliştirilen bir programla silindiği ve 5664 hasar sorgulama servisiyle yapılan sorgularda hasar kayıtlarının gözükmemesinin sağlandığına yönelik yayınlar üzerine bir açıklama yaparak “Kurumumuzun veritabanı yüksek güvenlik ile korunmakta olup herhangi bir sızma, yasadışı giriş veya kayıtların değiştirilmesi/silinmesi teknik olarak mümkün değildir” dedi.

Serhat Aligi/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde