Araplardan sonra Ermenilerden de Türk mallarına boykot

Araplardan sonra Ermenilerden de Türk mallarına boykot

Ermeni diasporasının ABD’de Türk ürünlerini raflarına koyan market zincirlerine yaptığı baskı fotoğraflarla belgelendi. 

Araplardan sonra Ermenilerden de Türk mallarına boykot
16px
24px
18.10.2020 16:13
ABONE OLgoogle

Ermeni güçleri tarafından 1993 yılında işgal edilen Azerbaycan toprağı Karabağ, 27 Eylül’den bu yana ciddi çatışmalara sahne oluyor. Birleşmiş Milletler’in Azerbaycan toprağı olarak kabul ettiği Karabağ’da 27 yıl önce binlerce Azerbaycanlı katliama uğradı, 1.5 milyondan fazlası ise göçe zorlandı.

20’nci yüzyılın ikinci yarısında yaşanan en büyük soykırım ve göç hareketlerinden biri olan Karabağ’ın işgaliyle Azerbaycan, toprağının yüzde 20’sini kaybetmiş oldu. Ermenistan’ın daha fazla toprak talebiyle sürekli çatışmalara sahne olan bölgeye yönelik Azerbaycan’ın başlattığı harekatın üzerinden 2 hafta geçmeden Karabağ’da stratejik açıdan önemli yerler geri alındı.

Rusya, ABD, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin yanı sıra Fransa, Yunanistan gibi Avrupa Birliği ülkeleri Ermenistan’ı desteklerken, Azerbaycan ise desteği kardeş ülke Türkiye’den gördü. Bunun faturası ise siyasette olduğu gibi ekonomiye de yansımaya başladı. 

Ermeni diasporası, Fransa ve ABD’de Türk malı ürünlere karşı boykot çağrısı yaparak Türkiye’yi Azerbaycan’a destek mesajı verdiği için cezalandırmak adına hummalı bir çalışma içinde.

Öncelikle Ermeni diasporasının boykot çağrısının yeni olmadığını hatırlatmak isteriz.

Geçtiğimiz yıllarda bununla ilgili en dikkat çeken haberi sizlerle paylaşmış, ABD’nin iki ünlü kamu fonunun Türkiye’deki varlıklarını çekmesinin talep edildiğini duyurmuştuk. ABD’de Ermeni nüfusunun yoğun olduğu Kaliforniya’da Eyalet Yasama Meclisi, devlet emekli fonlarının Türkiye’de yatırımlarını geri çekmesi için sessiz sedasız düğmeye basmıştı.

İki kamu fonuna yatırımları çekin baskısı

Bununla ilgili yasayı hayata geçiren Kaliforniya Eyaleti Yasama Meclisi, ülkenin en büyük kamu fonlarından olan Kaliforniya Kamu Çalışanları Emeklilik Sistemi’ne (CalPERS) ve Kaliforniya Devlet Öğretmenleri Emekli Sistemi’ne (CalSTRS) 2025 Ocak ayına kadar Türkiye’deki varlıklarını çekmesini talep etti.

Türkiye’ye karşı karar alan bu fonlardan CalPERS, 1.6 milyon kişinin 360 milyar dolarını yönetiyor. Türkiye’de ise bir dönem 185 milyon dolarlık parası vardı. Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin borsadaki hisselerine yatırım yapan fon, önemli miktarda devlet tahviline sahip. CalSTRS’in 950 bin üyesi ve 238 milyar doları var.

Gelelim son günlerde yapılan boykot çalışmalarına. Ermeni diasporasının ABD’de Türk ürünlerini raflarına koyan market zincirlerine yaptığı baskı fotoğraflarla da belgelendi. 

Zincir market ve mağazalara afiş asıyorlar

Sıra geldi şu anda yaşanan gelişmelere. Rusya, Fransa, Orta Doğu, Kanada, Güney Amerika ve Avustralya gibi ülke ve bölgelerde faaliyet gösteren Ermeni Ulusal Komitesi (Armenian National Committees) ve ABD’deki kolu Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin (ANCA) organize ettiği Türk ürünlerine boykot çağrısının en fazla göze çarpan çalışması ise ABD’de gerçekleşiyor.

Karabağ’ın tekrar kazanılması sürecinde Azerbaycan’ın yanında olduğu mesajı veren Türkiye’ye karşı çalışmalarını hızlandıran ANCA yöneticileri başta Ermeni nüfusunun yaygın olduğu Los Angeles, New York ve Washington gibi eyaletlerde Türk malı kullanan market ve zincir mağazalara girerek, Türk ürünü boykot eden yazılar yayımlıyor. Karabağ’daki çatışmalardan habersiz olan market sahipleri ise Türkiye’ye yönelik kampanyaların afişlerini camlara yapıştırıyor. Barışı korudukları ve sözde soykırıma maruz kaldıklarını anlatan ANCA üyeleri, market sahipleri ve yöneticilere de şilt takdim ediyor.

Terörist faaliyet suçlamasıyla ABD Federal Mahkemesi’nce yargılanarak mahkûm olan Murad Topalyan’ın bir dönem başkanlık ettiği ANCA’nın bu tavrına olumsuz yanıt veren market ve sahipleri ise sosyal medyadan hedef haline getiriliyor.

Türkiye, son dönemde uyguladığı siyasi politikalardan dolayı cezalandırılmak isteniyor. Suudi Arabistan’ın Körfez’de, Fas’ın Kuzey Afrika’da attığı bu adımlar şimdi de Ermeni diasporasıyla ABD başta olmak üzere daha da yayılmak isteniyor. Son dönemde artan Türk ihracatçısı ve markalarının başarısı gölgelenmek isteniyor.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde