Anlamadan, dinlemeden...

Anlamadan, dinlemeden...

Yapılan araştırmalara göre konuşma veya toplantı sırasında tarafların yüzde 70’i karşı tarafı dinlemiyor.

Anlamadan, dinlemeden...
16px
24px
21.02.2011 13:43
ABONE OLgoogle

Oğuz Demir'in yazısı

Toplumun farklı kesimlerinde bir süredir dalgalanmalar yaşanıyor. Her seçim öncesi olduğu gibi bu dönemde de fikirler, ideolojik görüşler ve yeni projeler yerine liderler ön plana çıkıyor. Asıl önemlisi liderler ve toplum önderleri birbirlerini dinlemiyor. Yine televizyon ekranlarındaki siyasi veya ekonomik bir programda dinlemeden cevap vermenin örneklerini sıkça görüyoruz.

Bu karşı tarafı dinlememe alışkanlığı şirket yönetimlerinde de sıkça karşılaştığımız bir olgu. Bir toplantı sırasında ya da bir ürünün tanıtımında konuşmacı henüz sözlerini bitirmeden sorular başlıyor. Bir iş toplantısında, bir çalışan sözlerine başladıktan kısa süre sonra araya giriliyor...

Yapılan araştırmalara göre de konuşma veya toplantı sırasında tarafların yüzde 70’i karşı tarafı dinlemiyor. Psikologlar bu esnada zihnimizin daha çok karşı tarafa vereceğimiz cevabın kurgusuyla meşgul olduğunu söylüyor. Daha açık bir anlatımla karşı tarafın ne anlatmak istediğini bilmeden zihnimizde ona vereceğimiz cevabı hazırlıyoruz.

Oysa insanlar birbirlerini tam anlamıyla dinlemedikleri zaman dünyayla, çevreyle ve diğer insanlarla iletişim kurmakta zorlanır. Karşı tarafın ne dediğini dinleyip kavramadan verilen cevaplar bir fikir birliği, konsensüs oluşmasına engel olur. Bu durum da toplumlarda ve şirketlerde karışıklıkların ortaya çıkmasına yol açar.

Bu tipler aynı zamanda yeni bir ürünün ortaya çıkmasını da frenler. Dinlemekten pek fazla hoşlanmayan toplumlarda siyasi ve ekonomik olarak yeni fikirler, yaratıcı öneriler hamlesi görülmez. Oysa yaratıcılık bir ülkeyi, bir şirketi ayakta tutan en önemli niteliklerin başında gelir. Yeni projeler, fikirler ve öneriler olmazsa değişen dünyaya ayak uydurmak zorlaşır. Türkiye’de şu sıralar birbirimizi dinlemeye dolayısıyla yaratıcı fikirlere her zamankinden çok ihtiyaç var.

Bu arada yazarımız Dr. Yaşar Erdinç bir cerrahi operasyon geçirdi. Para dergisi ekibi olarak kendisine acil şifalar diliyoruz.
Son bir not daha verelim. Para Dergisi, 2011’in ilk 5 haftasında satışını artırarak en yakın rakibiyle farkı daha da açtı. Bizi açık ara pazar lideri yapan tüm okurlarımıza teşekkür ederiz.

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde