Ankara'daki Çayırhan Termik Santrali satılıyor!

Ankara'daki Çayırhan Termik Santrali satılıyor!

Ankara'daki Çayırhan Termik Santrali, arazilari ve maden sahalarının bütün olarak satışına karar verildi.

Ankara'daki Çayırhan Termik Santrali satılıyor!
16px
24px
12.11.2021 12:13
ABONE OLgoogle

Elektrik Üretim A.Ş.’a (EÜAŞ) Çayırhan Termik Santrali ve santral kullanımındaki araziler, maden sahaları, ruhsatlar ve taşınır mallar bütünüyle özelleştirme kapsam ve programına alındı.
Santralle ilgili Cumhurbaşkanı Kararı, Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.

Santral’in, “Varlık Satışı” yöntemi ile EÜAŞ adına kayıtlı ruhsatların ve bu ruhsatların kapsadığı maden sahalarının “İşletme Hakkının Verilmesi” yentemi ile bir bütün halinde özelleştirilmesine karar verildi.

Kararla özelleştirme işlemlerinin 31 Aralık 2025’e kadar tamamlanması öngörüldü.

NELER VAR?

Özelleştirme kapsam ve programına alınmasına karar verilen Ankara Nallıhan İlçesi’ndeki taşınır ve taşınmazlar şöyle:

EÜAŞ’a ait Çayırhan termik Santrali’nin kullanımındaki taşınmazlar,

Çayırhan Linyit İşletmesi’nin kullanımında bulunan taşınır ve taşınmazlar,

EÜAŞ adına kayıtlı 23405 ve 30963 numaralı ruhsatlar ve bu ruhsatların kapsadığı maden sahaları,

Uluköy ve Karaköy mahallelerinde bulunan taşınmazlar…

“TÜRKİYE’NİN PARİS ANLAŞMASINDAKİ TEK HEDEFİ 3 MİLYAR EUROLUK KREDİ”

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ, “Bu satış ilanı, Türkiye’nin iklim değişikliği konusunda samimi olmadığının ilanıdır” dedi.

Özdağ özetle şu değerlendirmeyi yaptı:

Termik santrallerin, Türkiye’nin Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporu gereği kapatılması gerekirken yeniden satışa sunulması Türkiye’nin İklim krizini derinleşmekteki kararlılığını gösteriyor.

Bu santrallerin nihai kapatılma süreçleri konuşulması gerekirken, AKP iktidarının hala daha bu santralların satışından para kazanmayı umması, bu santrallerin çok daha uzun süre varlığını devam ettireceği anlamına geliyor. Bu da Türkiye’deki iklim değişikliğine bakış açısından en önemli samimiyet testlerinden bir tanesi. Aslında bu yönüyle bakmak lazım.

Düşünsenize ilanda 2025’e kadar deniyor. Yani 2025’e kadar devlet işletecek sonra alan şirket 30 yıl işletmeyeceği yeri niye alsın, niye yatırım yapsın. Niye milyonlarca, milyarlarca dolar versin.

Demek ki Türkiye’nin iklim kriziyle ilgili açıklamaları samimi değil. Bu aslında bir samimiyet testi gibi..

Türkiye 6 Ekim’den bu yana Paris Anlaşması’yla yatıp kalkıyor. Glasgow’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı’na çok sayıda uzmanımız, yöneticimiz akın etti.

Zamanlama da o kadar ilginç ki, Paris İklim Anlaşması’yla, Glasgow’la kamuoyunun ilgilendiği günlerde aslında Türkiye’nin TBMM’de Paris İklim Anlaşması’nı onaylayarak sadece ve sadece 3 milyar euroluk krediyi hedeflediği aslında iklim gibi bir derdinin olmadığını ortaya koyuyor. Bu ilan bunun ilanıdır.

620 MEGAVAT KURULU GÜÇ

Çayırhan TES kurulu gücü 620 megavat. Ciner Holding tarafından işletiliyordu. Ciner’in sözleşmesi dolduğu ve yönetiminin tekrar kamuya geçmesi gerektiği belirtiliyor.  Özelleştirilmesi halinde kamunun elektrik üretimi kurulu gücündeki payı yüzde 21’e gerileyecek

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde