Altınordu Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan'a 448 Milyon TL'lik ihtarname

Altınordu Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan'a 448 Milyon TL'lik ihtarname

İzmir’in en büyük şirketlerinden ‘Özkan Demir Çelik Sanayi A.Ş’nin sahibi olan Özkan Ailesi ‘hisse paylaşımı’ nedeniyle birbirine düştü.

Altınordu Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan'a 448 Milyon TL'lik ihtarname
16px
24px
14.01.2020 11:40
ABONE OLgoogle

Ailenin en küçük kardeşi Uğur Özkan, Başkanı olduğu Altınordu'yu dünya gündemine taşıyan ünlü işadamı Seyit Mehmet Özkan (Özkan Demir Çelik Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı) ile aile fertlerine ‘ihtarname’ çekti. Uğur Özkan şirketin yüzde 27.5 hissesinin sahibi olduğunu ve hisseleri aile fertlerine devrettiğini belirterek “538 milyon TL alacağımın yalnızca 90 milyon TL’lik kısmı ödendi. Kalan alacağımı yıllardır alamıyorum” açıklamasında bulundu.

İzmir'in köklü firmalarından olan Özkan Demir Çelik Sanayi A.Ş'in kurucu ortaklarından Uğur Özkan, şirketteki hisselerini 'cebir, tehdit ve hile’ ile devralındığını iddia ederek mahkemeye başvurdu. Uğur Özkan, şirketin yönetim kurulu başkanı olan büyük ağabeyi Seyit Mehmet Özkan ile yönetim kurulu başkan yardımcısı küçük ağabeyi Mustafa Özkan, ablası Leyla Yavuz'a ihtarname çekti.  

Yeğenleri; Mustafa Özkan'ın oğlu Kenan Özkan ve kızı Berna Özkan Hawkins, ablası Leyla Özkan Yavuz'un kızı Seçil Kavur ve oğlu Efe Yavuz'un da adının geçtiği ihtarnamede şu bilgiler yer aldı:

"Biz, biri kız 4 kardeşiz. En küçükleri benim. Babam 2000 yılında vefat ettikten sonra fabrikanın başına, aile reisimiz olan büyük abimiz Seyit Mehmet Özkan geçti. Tek söz sahibi, tek karar verici oydu. Babam vefatından önce şirketi bölüştürmüştü. Üç erkeğe yüzde 25'şer, ablama yüzde 10, anneme de yüzde 15 hisse bıraktı. Annem de vefat edince onun yüzde 15'lik hissesinin yarısı ablama, kalan yüzde 7.5 ise eşit şekilde üç erkek kardeşe kaldı. Yani benim payım yüzde 27.5 idi."

538 MİLYON TL’YE EL SIKIŞILDI

Hisse durumunu bu şekilde özetleyen Uğur Özkan, 2012'de şirketten ayrılma olayını da anlattı, nedeni olarak ağabeyinin sert tavırlarını gösterdi. Tek söz sahibi olan Altınordu Spor Kulübü Başkanı ağabeyi Seyit Mehmet Özkan'ın kendisine kötü davranışları nedeniyle şirketten ayrılmaya karar verdiğini belirten Uğur Özkan, "Çok düşündüm ve gidip iki ağabeyime de ayrılma isteğimi konuştum. Kendi ayaklarımın üzerinde duracağımı söyledim. 'Hissemi ya satacağım ya da içinizden biri satın alsın' dedim. Başkasına satmama şiddetle karşı çıktılar. Kendilerinin alacağını söylediler. Oturduk anlaştık. Hisselerimi yeğenlerimin üzerine devredecektim. 90 milyon dolara (bugünkü rakamla 538 milyon lira) el sıkıştık. Bu rakamın 45 milyon doları resmi, 45 milyon doları gayriresmi verilecekti" diye konuştu.

2015’TEN BU YANA ÖDEME YAPILMADI, 448 MİLYON ALACAĞIM VAR

2013 yılından itibaren ödemelerin başladığını anlatan Uğur Özkan, hisseleri yeğenlerine verilmek üzere ağabeyleri Seyit Mehmet ve Mustafa Özkan'a devrettiğini belirtti. Bu noktada iki ağabeyinin sözüne inandığını vurgulayan Özkan, "2015 yılına kadar düzenli ödeme yaptılar. 15 milyon dolar (yaklaşık 90 milyon lira) aldım. Ama 2015 mart ayından bugüne kadar ödeme olmadı. Bu ödeme sürecinde yeğenlerime hisselerin verilmemesine tepki gösterdim. Bu tepkim sonrası hissem; Mustafa ağabeyimin oğlu, babamın adını taşıyan Kenan Özkan, kardeşi Berna Özkan, ablamın oğlu Efe ve ablamın kızı Seçil Kavur'a devredildi. Ben kimseye hisse ve payımı hibe etmedim, sattım. 2015 yılına kadar ödemeler de resmiydi. Herşey ortada ve şahitlerim var. Ama payımı vermediler. Anlaşmamız gereği 75 milyon dolar (448 milyon lira) daha alacağım var. Defalarca haber ilettim dönmediler. Bu süreçte onlardan aldığım parayla edindiğim arsaları satıp geçimimi sağlamaya başladım. Ağabeylerimin bu tavırları nedeniyle kendimi alkole vurdum, 3.5 yıl tedavi gördüm. Ben sadece hakkımı istiyorum. Aslında baktığınız zaman fabrika, tesisler ve şirketimizin değeri, bağımsız denetçilere göre 750 milyon dolar (yaklaşık 4 milyar 476 milyon lira) civarında. Ben yeğenlerim diye özel iskonta yaptım. Çünkü evli değilim ve çoluğum çocuk yok" dedi.

PARA ALTINORDU’YA AKTARILDI İDDİASI

Avukatı aracılığıyla uzlaşma talep eden Uğur Özkan, ağabeyleri ve ablasına 3 Ocak 2020 Cuma günü noterden ihtarname gönderdi. İhtarnamede, şirket gelirlerinin ortaklar ve akrabalara evler alınmakta kullanıldığı, Altınordu Spor Kulübü'ne aktarıldığı da bilgisi de yer aldı.    

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde