Altında yükseliş; petrol yeniden 40 doların üzerinde

Altında yükseliş; petrol yeniden 40 doların üzerinde

Haftanın ilk işlem gününde küresel piyasalar AstraZeneca'nın COVID-19 aşı çalışmalarına 5 gün sonra yeniden başlamasının moraliyle başlıyor. Yurt içinde ise Moody's'in Türkiye'nin notunu tarihini seviyelere indirmesinin ilk etkileri izlenecek.

Altında yükseliş; petrol yeniden 40 doların üzerinde
16px
24px
14.09.2020 08:33
ABONE OLgoogle

İngiltere, Japonya ve ABD Merkez Bankaları'nın bu haftaki para politikaları toplantıları öncesinde yatırımcılar temkinli olsa da Asya borsaları AstraZeneca'nın COVID-19 aşı denemelerini yeniden başlatmasının ardından koronavirüs aşısı umutlarının yeniden canlanmasıyla yükseldi. 

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,7 yükselerek art arda ikinci seansta kazanım kaydetmeye hazırlanıyor. Avustralya borsası yüzde 0,6 ve Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0,7 yükseldi. Çin borsaları güne artıda başladı. Çin lokomotif hisseler endeksi yüzde 0,6 artış kaydetti. S&P 500 endeksinin vadeli kontratları Wall Street'de geçen haftaki karmaşık seansın ardından bugün yüzde 1'den fazla yükseldi. 

Hafta sonu gelen Modoy's'in not indirimi sonrası yurt içi piyasalarda ise gözler bugün açıklanacak olan temmuz ayı sanayi üretim endeksi  verilerinde olacak. Aynı zamanda Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu Aralık ayındaki toplantıyı beklemeden indirmesinin yansımaları da izleniyor. Haftanın ilk gününde dolar/TL kuru 7,48'in üzerinde; euro/TL ise 8,86'nın üzerinde işlem görüyor. 

Altında yükseliş; petrol yeniden 40 doların üzerinde

Spot piyasada altının onsu geçen haftanın kapanışına göre yüzde 0,5 civarı artışla 1947 dolar düzeyinde. Geçtiğimiz hafta yeniden 40 dolarına altına inen brent petrolün varil fiyatı ise  sabaha karşı yeniden 40 doların üzerini gördü. 

AstraZeneca 5 gün sonra aşı çalışmalarını yeniden başlattı

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 11 Mart'ta koronavirüsü salgın ilan etmesinden bu yana Cuma günü itibarıyla altı ay oldu. O zamandan beri, başlıca küresel ekonomiler resesyona girdi ve milyonlarca kişi işini kaybetti, bu da dünya çapındaki merkez bankalarını benzeri görülmemiş canlandırma adımları atmaya sevk etti. Koronavirüse karşı aşı geliştiren ilaç şirketi AstraZeneca, güvenlik denetleme kurumlarından onay çıkmasıyla Cumartesi günü İngiltere'deki COVID-19 aşı denemelerini yeniden başlattığını duyurdu.

AstraZeneca, bir denekte nedeni açıklanamayan bir rahatsızlığın ortaya çıkmasının
ardından aşının son aşama testleri de dahil olmak üzere küresel testlerine 9 Eylül'de ara vermişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde