Altın fiyatlarında önemli viraj!

Altın fiyatlarında önemli viraj!

Altın fiyatları merkez bankalarının sıkılaşma endişeleri ve güçlü dolar nedeniyle zayıf seyrini sürdürüyor. Altın piyasası ayrıca ABD'de yarın açıklanacak enflasyon verilerini de yakından takip edecek.

Altın fiyatlarında önemli viraj!
16px
24px
12.10.2022 14:11
ABONE OLgoogle

Altın fiyatları üst üste beş işlem günü yaşanan düşüş eğilimine bugün ara verdi.

Ekonomik aktiviteye ilişkin endişeler ve geçen hafta tahminlerden güçlü gelen istihdam verileri sonrası ABD Merkez Bankası’nın (Fed) agresif faiz artışlarını sürdüreceği beklentileri arttı. Bu beklentilerle birlikte dolar güçlü kalmaya devam ederken bu durum altın fiyatlarını baskıladı.

ZİRVE SEVİYEDEN YÜZDE 19 DÜŞTÜ

Spot altın, Fed'in aralıksız faiz artırımları ve daha agresif para politikası sıkılaştırma beklentileri nedeniyle mart ayında gördüğü yılın en yüksek seviyesinden yaklaşık yüzde 19 düştü. 

Bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantı tutanaklarının yatırımcıların odağında olacağını aktaran analistler, veri gündeminde ise Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi ve ABD’de Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE) öne çıktığını bildirdi.

KRİTİK ENFLASYON VERİSİ BEKLENİYOR

Altın piyasası ayrıca ABD’de yarın açıklanacak enflasyon verilerini de yakından takip ediyor. Uzmanlar yarınki enflasyon verilerinin beklentilerin dışında gelmesi halinde piyasada ciddi bir hareketlilik yaşanabileceği görüşünde. Yapı Kredi Private Banking Günlük Bülten’de altın piyasası ile ilgili şu görüşlere yer verildi:

“Güçlü dolar, yüksek ABD tahvil faizleri kıymetli madenler için baskı anlamına geliyor. Yakın zamanda FED sıkılaşmanın süreceği yaklaşımında değişiklik beklenmiyor. Bu sebeple kıymetli madenler yakın zamanda parlamayabilir. Ekonomik ajanda bunu söylüyor. Tabii bir de jeopolitik taraf var. Orada savaş konusu sıcak. Son günlerde tansiyon arttı. Bu bir miktar olumlu katkı yapıyordur. Ancak ekonomik faktörler fiyatlamada daha güçlü.

Bugün ve yarın ABD enflasyon verileri açıklanacak. Yarın açıklanacak olan TÜFE ve çekirdek TÜFE daha önem arz ediyor. Beklentilerden sapma hareket yaratabilir. Bu sabah 1665 dolar seviyesindeki ons altında 1655 ve 1646 dolar seviyeleri gün içi destek 1670 ve 1679 dolar seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.”

ALTIN PİYASASINDA SON DURUM

Dün, ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,1 azalışla 996 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, yeni güne ise yükselişle başlamasının ardından saat 10.55 itibarıyla önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde, 998 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 51lira, Cumhuriyet altını da 6 bin 796 liradan satılıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde