Altın almalı mı, satmalı mı?

Altın almalı mı, satmalı mı?

Yatırımcılar için en çok merak edilen soru çok net "Şu anda altın alımı yapmak için uygun zaman mı?"

Altın almalı mı, satmalı mı?
16px
24px
22.12.2011 11:04
ABONE OLgoogle

Altın artık hem birçok kesim tarafından yakından izleniyor hem de önemli bir yatırım aracı haline geldi.

Yatırımcılar için en çok merak edilen soru çok net "Şu anda altın alımı yapmak için uygun zaman mı?" ve elbetteki ikinci önemli soru "Altın 2012'de ne olacak?"

Altında son durum ne?

Avrupa Merkez Bankası'nın dün verdiği kredilere beklentilerin oldukça üzerinde talep geldi. Beklentileri aşan talep son dönemde sıkça dile getirilen borç krizine yönelik endişelerin tekrar artmasına neden oldu.

ALTIN FİYATLARINDAKİ SON DURUMU GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Bu gelişmenin dolar yönünde pozitif algılanması doların fiyatını yükseltirken, altın başta olmak üzere diğer araçların düşüşüne neden oldu. Altının ons fiyatı şu an için 1614 dolar seviyesinden işlem görüyor.

İçeride de  serbest piyasada altın en düşük 94,70 TL seviyesine kadar geriledi. Bu noktadan gelen destekle kritik 95.59 TL seviyesinin üzerine çıkan altın fiyatları şu an için 98,07 TL seviyesinde bulunuyor. 

Uzmanlar 95,59 seviyesinin son derece kritik olduğunu, bu seviyenin altında yapılacak gecelik kapanışların olası düşüşleri hızlandırabileceğini belirtiyor. Ancak 95,59 seviyesinin de kuvvetli destek olduğunun altı çiziliyor.

Altında bu seyir yaşanırken, yatırımcıların kafasındaki altın fiyatlarına yönelik tek soru şu: Bu seviyelerden alnı alınır mı alınmaz mı?

İşte bu soruların yanıtı...

Alper Kalyoncu Garanti Bankası Altın Piyasaları Uzmanı

ALIM YAPMAK İÇİN UYGUN ZAMAN

Altın şu anda alım için uygun seviyelerde. 2012 yılında altının onsu 1.700 dolar seviyesinin üzerine görecektir.

Yatırımcılar için kritik seviye 1.533 dolar. Altın 1 ay içinde yani 2012'de 1.700 doları görebilir. Alım kararlarında 1.533 dolar seviyesini gözardı edilmemeli.

Altın önümüzdeki yılda likidite koşullarından etkilenecek. Borç krizinde negatiflik artmazsa, çözüme yaklaşılır ve Avrupa Merkez Bankası faiz indirimi yaparsa altın olumlu etkilenir. Bu durumu borsaları da pozitif etkiler.

Mehmet Ali Yıldırımtürk Altın Piyasası Uzmanı

BÜYÜK SPEKÜLATÖRLER ALTIN SATACAK

Altında şu anda bulunduğumuz seviyelerin satış için uygun zaman olduğunu düşünüyorum. 1.642 dolar satış noktasıydı. Öyle de oldu. 2012 yılının ilk çeyreğinde altın 1.450 dolara kadar geriler.

Büyük spekülatörlerin elinde sıkışmış durumda olan altın stoku var. Bu stok her halikarda satılacak.

2012 yılında altın için global likidite koşulları etekili olacak ABD Merkez Bankası (FED), likidite artırımından söz etmiyor.

Buna karşılık Avrupa Merkez Bankası'nın kredisi piyasalara pansuman niteliğinde oldu.

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde