Altı yılda 5.nci vergi affı! Peşin öde, faizden kurtul

Altı yılda 5.nci vergi affı! Peşin öde, faizden kurtul

Son 6 yılda 2015 hariç her yıl vergi yapılandırması kanunu çıkarıldı. Her kanundan önce dönemin maliye bakanları “bu defa son” açıklaması yaptı. Dün AKP Grup Başkanvekili yeni bir vergi yapılandırmasına ilişkin kanun teklifi verdiklerini açıkladı.

Altı yılda 5.nci vergi affı! Peşin öde, faizden kurtul
16px
24px
24.10.2020 11:14
ABONE OLgoogle

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmelerine devam edilen İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ne eklenecek vergi yapılandırmasına ilişkin detayları anlattı.

Mehmet Muş, vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa teklifi ile 500 milyar TL büyüklükte geniş kapsamlı bir yapılandırmaya gidildiğini söyledi.

PEŞİN ÖDE, FAİZDEN KURTUL

Son 6 yılda çıkan vergi yapılandırmalarının hiçbirinde vergi borçları tümüyle silinmedi, bütçenin nakit ihtiyacını karşılamak amaçlandı. Bunun için en azından verginin anaparasını tahsil etmeye çalışan AKP hükümetleri, faizden kurtulma fırsatıyla mükellefleri para ödemeye teşvik etti. Son yapılandırma da öncekilere benzer içerikte hazırlandı.

Vergi yapılandırması kapsamında, kanunun çıktığı tarihten itibaren yılsonuna kadar müracaat etme şartı bulunduğunu dile getiren Muş, “Maksimum 18 taksit yapılabiliyor. Taksitler iki ayda bir ödenecek. İlk taksit tarihine kadar peşin ödeme yapılırsa, burada biliyorsunuz anaparanın yanında işleyen faizler var, onlar siliniyor bu vergi borçlarının. Dolayısıyla Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (YÜFE) kullanılıyor. Onun oranı çok daha düşük. Önümüze getiriliyor. İlk taksit içerisinde bu borçlar ödenirse, YÜFE’den çıkan gecikme zammının yüzde 90’ı da silinmiş olacak” bilgisini verdi.

6 YILDA 5'İNCİ VERGİ YAPILANDIRMASI

Son 6 yıldır hükümet her yıl giderek artan büyüklükte bütçe açıkları veriyor. Bir yandan daralan piyasada vergi kapasitesi daralıyor, bir yandan da mükellefler “nasılsa af çıkar” beklentisiyle vergi ödemelerini öteliyor. Bu yapılandırmayla beraber de vergi gecikme faizi ve zamları yapılandırma kapsamına alınmış oldu. İşte son 6 yılda çıkan vergi yapılandırmalarına dönemin maliye bakanlarının yorumları;

- Eylül 2014, Mehmet Şimşek: “Artık vergi affı olmayacak.”
- Mart 2016, Naci Ağbal: “Bir daha vergi affı yok.”
- Ağustos 2017, Naci Ağbal: “Bundan sonra kimse yapılandırma kanunu beklemesin.”
- Ağustos 2018, Berat Albayrak: “Bu son fırsat, başka af-yapılandırma yok.”

İLK TAKSİT ŞUBAT 2021’DE

Muş, yılsonuna kadar müracaat şartı aradıklarını, 18 eşit taksit olduğunu, ilk taksitin Şubat 2021’den itibaren ödenmesini öngördüklerini belirtti.

İl özel idarelerine olan borçların da kapsama alındığını aktaran Muş, “Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi, diğer vergi ve harçlar, su, atık su, katı atık ücretleri, yol katılım payları, muhtelif ücretlerden kaynaklı kurum alacakları ve zam ve faizleri de yapılandırma kapsamına alınıyor. Bunlara da yine yılsonuna kadar müracaat edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde