Almanya'da grev sonuç verdi: 2.5 milyon işçinin maaşına zam

Almanya'da grev sonuç verdi: 2.5 milyon işçinin maaşına zam

Almanya’da kamu çalışanlarının grevleri sonuç verdi. Yalpan müzakereler sonucunda kamu çalışanlarının aldığı ücretlerin kademeli olarak arttırılması konusunda anlaşma sağlandı.

Almanya'da grev sonuç verdi: 2.5 milyon işçinin maaşına zam
16px
24px
23.04.2023 19:31
ABONE OLgoogle

Posta, ulaşım ve hastaneler gibi çok sayıda kamu kurumunda enflasyona karşı daha iyi ücret talebiyle haftalardır yürütülen müzakereler, grevlerin oluşturduğu baskı ardından anlaşmayla sonuçlandı.

Devlet ve yerel yönetim çalışanı 2,5 milyon dolayındaki işçinin ücreti mart 2024’ten itibaren yüzde 5,5 oranında, diğer bir ifadeyle ayda en az 340 euro artacak.

Haziran 2023'ten itibaren, enflasyondan muaf vergi için 3000 euro tutarındaki bir tazminatın da birkaç taksit halinde ödenmesi gerekiyor.

"TOLERE EDİLEBİLİR SINIRA KADAR GİTTİK"

Kamu çalışanlarını temsil eden Birleşik Hizmetler Sendikası (Verdi) Başkanı Frank Werneke yaptığı açıklamada, "Bu uzlaşmayı kabul etmeye karar verirken, tolere edilebilir sınıra kadar gittik" dedi.

Verdi ve memurlar federasyonu yüzde 10,5’lik artış ve 12 aylık bir süre için ayda en az 500 euro talep ediyordu.

Varılan anlaşma ile yılın başından bu yana birkaç gün süren eylemler ve iş bırakmaların daha da sertleşmesinin önünün alınması bekleniyor.

Verdi, Almanya ulaşım sektörünü felç eden geniş bir grev hareketine mart sonunda katılmıştı.

Ülkede son aylarda kaydedilen ve ekim ayında bir yılda yüzde 10,4 ile zirve yapan enflasyon rekorları, çeşitli faaliyet sektörlerinde yıllık ücret müzakerelerini gergin hale getirdi. Son istatistikler, mart ayı için tüketici fiyat endeksinde yıllık yüzde 7,4'lük bir artış olduğunu gösteriyor.

"MÜZAKERELER SÜRÜYOR"

Bu arada cuma günü yarım günlük grevin yaşandığı demiryolu sektörü gibi diğer sektörlerde ücret konusundaki müzakereler sürüyor.

2022'nin sonunda yaklaşık 4 milyon Alman sanayi işçisi, iki yılı kapsayacak şekilde yüzde 8,5'lik bir maaş artışı elde etti.

Öte yandan havalimanı sektöründe Berlin havalimanındaki güvenlik personeli Verdi sendikası tarafından pazartesi günü greve çağrıldı.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde