Aliyev: Türk İHA'larıyla Ermeni ordusunun 1 Milyar Dolarlık askeri malzemelerini vurduk

Aliyev: Türk İHA'larıyla Ermeni ordusunun 1 Milyar Dolarlık askeri malzemelerini vurduk

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Suriyeli cihatçılar Bakü'ye geçirildi" sözlerini yalanladı.

Aliyev: Türk İHA'larıyla Ermeni ordusunun 1 Milyar Dolarlık askeri malzemelerini vurduk
16px
24px
15.10.2020 14:18
ABONE OLgoogle

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Suriyeli cihatçılar Bakü'ye geçirildi" sözlerini yalanlayarak, "Macron bana tek bir delil dahi sunamadı" dedi.

Aliyev, Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian'ın "Türkiye askeri olarak Azerbaycan'a destek veriyor" iddialarının da “yalan haber” olduğunu söyledi.

HİÇBİR ZAMAN SİVİL HEDEFLERİ BİLEREK VURMADIK

Fransız devlet televizyonu, uluslararası haber kanalı France 24'e verdiği söyleşide Aliyev, Rusya'nın arabuluculuğunda sağlanan ateşkesin sürüp-sürmeyeceğine Ermenistan tarafının karar vereceğini söyledi. Azerbaycan olarak ateşkese saygı duyacaklarını ancak Ermenistan'ın saldırılarını da yanıtsız bırakmayacaklarını dile getirdi. Aliyev, askeri hedefleri vurmaya devam ettiklerini ancak hiçbir zaman sivil hedefleri bilerek vurmadıklarını, yalnızca askeri noktaları hedef aldıklarını da ekledi. İlham Aliyev, Karabağ'daki Ermeni Kilisesi'ne yapılan saldırı iddialarını da araştırdıklarını söyledi.

“ERMENİLER MESCİT TAHRİP ETTİ, İÇİNE DOMUZ KOYDU”

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, “Azerbaycan, dini hoşgörüye çok büyük önem vermektedir. Papa Francis, Bakü'yü ziyaret ettiğinde, Azerbaycan'daki kültürler arası yüksek diyalog seviyesini açıklıkla dile getirdi. Sanırım Bakü'nün merkezindeki Ermeni kilisesini gördünüz. Biz bu kiliseyi Ermeni halkının mirası olarak görüyoruz. Restore ettik, 5 binden fazla Ermenice eski kitabı koruyoruz. Kendileri yapıp Azerbaycan'ın üzerine mi atıyorlar, yoksa öyle bir saldırı gerçekten oldu mu, emin değiliz. Bunu soruşturuyoruz. Ama diğer taraftan, Ermeniler'in Fuzuli ve Şuşa mescitlerini tahrip ettikleri, içine domuz koyarak bütün Müslümanların duygularıyla oynadıklarını da söylemek lazım. Biz intikam alıyoruz demiyorum. Ama biz hiçbir dini, tarihi mekanları hedef almıyoruz. Eğer bu doğruysa, bir hatadır."

Azerbaycan'ın Fransa'nın "tarafsızlığını kaybettiği için arabuluculuktan çekilmesi" isteğinin hatırlatılması üzerine Aliyev, bu konuyu Fransa Cumhurbaşkanı ile telefonda görüştüklerini ve diplomatik çabalar sonucu durumu kontrol altına almayı başardıklarını söyledi. Fransız Dışişleri Bakanı'nın Fransa'nın tarafsız kalması yönünde açıklama yaptığını vurgulayan Aliyev, "Bu konu çözüldü ve bizim için bu sayfa kapanmıştır" dedi.

"MACRON KANIT GÖSTEREMEDİ"

France 24'ün, "Cumhurbaşkanı Macron, Suriyeli 300 cihatçının Azerbaycan'a geçtiğini tespit ettik" sözlerini sorması üzerine Aliyev, konuyu Macron'a sorduğunu ancak hala kanıt beklediğini söyledi:

"Bu konuyu elbette Macron ile konuştuk. Ben hala kanıtları bekliyorum. Fransa Cumhurbaşkanı'ndan elindeki kanıtları istedim. Bana hiçbir kanıt sunmadı. Hükümet yetkililerinin temasa geçmesi ve delillerin ulaştırılmasını istedim. Bu görüşmeler oldu ve size açıkça söyleyebilirim, bize tek bir kanıt gelmedi. Bizim resmi açıklamamız, 'Bizde cihatçı savaşçı yoktur'. Daha da önemlisi, buna ihtiyacımız da yok. 100 binden fazla askeri gücü olan bir ordumuz var."

"TÜRKİYE'NİN ASKERİ VARLIĞI 'FAKE-NEWS"

Aliyev, Fransız Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian'ın, "Türkiye Azerbaycan'a askeri destek vererek çatışmayı uluslararası boyuta taşıyor" suçlamasını da "fake news" (yalan haber) olarak tanımladı:

"Le Drian tümüyle yanlış. Türkiye'nin askeri katılımı bir başka fake news'dir. Türkiye'nin bize askeri katkısı yoktur. Elbette Türkiye'nin askeri ekipmanlarını kullanıyoruz. Bu doğru, ama Rus ve İsrail ve diğer ülkelerin askeri ekipmanlarını da kullanıyoruz. Ama biz bunları satın alıyoruz. Türkiye'nin, politik varlığı dışında hiçbir varlığı yoktur. Türk F-16'ları burada var, bu doğru. Geçtiğimiz yıl 10 askeri tatbikat yaptık. Bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle yalnızca iki kez yapabildik ve son tatbikatın ardından, F-16'lıların yerde bağlı kalmasına karar verildi. Ama havada değiller, karadalar."

"TÜRK İHA’LARIYLA 1 MİLYAR DOLARLIK ASKERİ MALZEME VURDUK"

Aliyev sunucunun "Kaç tane Türk drone'nuz (insansız hava aracı) var?" sorusuna gülerek "Yeterince var. Umarım böyle bir bilgiyi sizinle paylaşmazsam beni anlarsınız" karşılığını verdi.

Sunucunun, "Ama bu drone'lar savaşın seyrini değiştiriyor" sözlerine karşılık, "Elbette, son derece modern ve sofistike silahlar bunlar. Sadece Türk drone'ları ile Ermenistan ordusunun 1 milyar dolarlık malzemesini yok ettik. Başka kaynaklardan başka drone'ları da kullanıyoruz. Başka ağır silahlarımız da var. Bu onlar için çok büyük bir zarar. Ama bütün bunları hangi parayla aldıklarını bilmek isterdim. Sanırım bedava alıyorlar" diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde