Ali Sabancı haklı mı çıktı! Atlasglobal'in pes etmesinde THY’nin rolü ne?

Ali Sabancı haklı mı çıktı! Atlasglobal'in pes etmesinde THY’nin rolü ne?

Airporthaber yazarı Murat Herdem, “Son kurban Atlasglobal mi?” başlıklı yazısında, AtlasGlobal’de yaşananların perde arkasını inceledi.

Ali Sabancı haklı mı çıktı! Atlasglobal'in pes etmesinde THY’nin rolü ne?
16px
24px
02.12.2019 12:12
ABONE OLgoogle

AtlasGlobal 26 Kasım 2019 itibariyle 21 Aralık 2019 tarihine kadar geçici süreyle uçuşlarını durdurduğunu açıklamıştı.

AtlasGlobal'den yapılan açıklamada,"26 Kasım 2019 itibarıyle 21 Aralık 2019 tarihine kadar geçici süreyle operasyonlarımıza ara verilmiştir. Bu süreçte uçuşu gerçekleştirilemeyen yolcularımızın satın aldıkları biletleriyle ilgili 15 Aralık 2019 tarihine kadar gerekli tespitler tarafımızca yapılacaktır" denilmişti.

Airporthaber yazarı Murat Herdem, “Son kurban Atlasglobal mi?” başlıklı yazısında, AtlasGlobal’de yaşananların perde arkasını inceledi.  Mali sıkıntıda olan Atlasglobal uçuşlarını durdurdu: Açıklamada İstanbul Havalimanı ayrıntısı dikkat çekti

Murat Herdem, “Tarhan Tower, Fly Havayolları, Best Air, Saga, Sky Airlines, Turkuaz, İnter, Kıbrıs Türk Hava Yolları, World Focus, Golden, Borajet , Bosphorus Airlines… Bu şirketlerin tamamı battı! Ayrıca İzmir merkezli İzair de, Pegasus’a dahil oldu… Son olarak Atlasglobal’in uçuşlarını askıya aldığını düşünürsek, şu anda 2003 sonrası kurulan şirketlerden tek bir tanesi ayakta… Tailwind…” ifadelerini kullandı.

“Bugüne baktığımızda, fiilen uçmayan Atlasglobal’i de çıkarırsak toplam havayolu sayısı 10…” diyen Herdem şöyle devam etti:  

“Yani yolcu sayısı belki kat kat arttı ama havayolu sayısı yarı yarıya düştü…

Bu fotoğrafın elbette birçok nedeni var ama en önemlisi rekabette THY’ye karşı hep haksızlığa uğramaları olabilir. Havayolu sayısı açısından 17 yıl öncesinin yarısı kadar havayoluna sahipsek, 15 civarında havayolu bu süre içerisinde batmışsa ve en önemlisi en son kurulan havayolu 10 yaşında ise, burada şapkayı önümüze koyup biraz düşünmek gerekmez mi?”  Atlasglobal'den bilet alanlar isyanlarda: Çağrı merkezi çalışmıyor

İşte o yazı…

Türk sivil havacılığının miladı olarak nitelendirilen 2003 yılından itibaren, havayolları açısından iki farklı fotoğraf görebiliriz. 

Bir tarafında sürekli yükselen bir THY ve onu takip eden Pegasus…

Diğer tarafında ise ayakta kalma savaşı verenler ve o savaşı kaybedenler…

Belki geçen süre içerisinde bir çoğunun adını unutmuş olabiliriz ancak 2003 yılında Türkiye’de 17’si yolcu ve 3’ü kargo taşımacılığı yapan toplam 20 havayolu şirketi vardı.

Türk Hava Yolları ile özel havayolları arasındaki makas bu kadar açık değildi. Sektörde toplam 160 civarında uçak varken ve bunun yüzde 60’ı özel havayollarına aitti. (2003’te THY’nin 65 uçağı vardı)

2018 yılı sonu rakamlarına göre Türkiye’deki toplam uçak sayısı 515 ve bunun 346’sı tek başına THY’ye ait!

16 yıl önceki uçak sayısı orantısı, bugün yüzde 60 THY ve yüzde 40 özel havayolları olarak tam tersine dönmüş görünüyor.

O zamanlar Atatürk Havalimanı’ndaki THY’nin payı da şimdi olduğu gibi yüzde 80’lerde olmamıştı hiç. Şu anda İstanbul Havalimanı’nda diğer havayollarının toplam kapasitedeki payı yüzde 20’yi dahi bulmuyor. Ezici ve yıkıcı bir üstünlük sözkonusu…  Bakan Turhan’dan Atlasglobal mağdurları için açıklama: 500 bin dolar civarında...

Yazının başında savaşı kaybedenler dedim…

Onların bir çoğunun adlarını, bir çırpıda hatırlamıyoruz bile…

Tarhan Tower, Fly Havayolları, Best Air, Saga, Sky Airlines, Turkuaz, İnter, Kıbrıs Türk Hava Yolları, World Focus, Golden, Borajet , Bosphorus Airlines…

Bu şirketlerin tamamı battı! 

Ayrıca İzmir merkezli İzair de, Pegasus’a dahil oldu…

Son olarak Atlasglobal’in uçuşlarını askıya aldığını düşünürsek, şu anda 2003 sonrası kurulan şirketlerden tek bir tanesi ayakta…

Tailwind…

Onun da yıllardır filo ve iş planı değişmiyor. Kendisine ait 5 uçağı var. Yazın uçuyor, kışın yatıyor. “Mevsimlik havayolu” diyebiliriz…

2008 yılında Pegasus Havayolları’nın sahibi Ali Sabancı’nın, “Türkiye’de 3 buçuk havayolu kalacak” açıklamasına o gün kimse hak vermiyordu ama bugün görünen tabloda, “ Acaba” diye düşünmeyenimiz yoktur.

Evet, Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress ve THY’nin alt markası Anadolujet…

Üç buçuk tanımlamasındaki şirketler bunlar…

Güçlüler ve rekabette acımasızlar… Herhangi bir havayolunun bu rekabet ortamında, aynı iş modeli ile ayakta kalabilmesi imkansıza yakın…

Yumurtaları farklı sepete koyanlar ayakta kalıyor. Mesela Onur Air… Yıllardır, tarifeli ve charter operasyonlarla, özellikle Suudi Arabistan işbirliği ile zor günleri atlattı ve ayakta kalabildi. Şimdi Mısır operasyonuna ağırlık veriyor. 8 uçağı oraya koydu, 10 ya da 11 uçağı Suudi Arabistan’da… Antalya’dan Rusya’ya charter operasyon yapıyor. Ve küçük bir kısmı da iç ve dış tarifeli uçuşlarda…  Bakanlıktan flaş 'Atlasglobal' açıklaması Tek bir sepet yerine üç dört sepete bölünmüş riskler ayakta tutuyor Onur Air’i… 

Ayrıca Bulgaristan merkezli Holiday Europa adında bir havayolu da kurdu. Üstelik sadece o değil, alternatif olması açısından Corendon ve Freebird de yine yurtdışında havayolu şirketi kuran yerli taşıyıcılarımızdı.

Yukarıda da yazdığım gibi 2002 yılında 20 havayolu şirketi vardı ve Pegasus hariç diğer şirketlerin uçak sayıları yine bugünkü filolarına yakındı. 

Bugüne baktığımızda, fiilen uçmayan Atlasglobal’i de çıkarırsak toplam havayolu sayısı 10…

Yani yolcu sayısı belki kat kat arttı ama havayolu sayısı yarı yarıya düştü…

Bu fotoğrafın elbette birçok nedeni var ama en önemlisi rekabette THY’ye karşı hep haksızlığa uğramaları olabilir. Havayolu sayısı açısından 17 yıl öncesinin yarısı kadar havayoluna sahipsek, 15 civarında havayolu bu süre içerisinde batmışsa ve en önemlisi en son kurulan havayolu 10 yaşında ise, burada şapkayı önümüze koyup biraz düşünmek gerekmez mi?

Gökyüzünde THY’nin kendisini yalnız hissetmesine elbette gönlümüz razı olmaz ama ya 17 yılda batan veya hergün batma korkusu yaşayan havayollarını nereye koyacağız?

Şu kadar yolcu taşıdık. bu kadar uçak uçurduk diye başarılı istatistikleri her fırsatta siyasi malzeme yapanlar, neden bu kadar şirket yok olup giderken kılını kıpırdatmadı ve kıpırdatmıyor?

İstatistikler çoğu zaman gerçeğin üzerini örter. Tıpkı burada olduğu gibi... Belki yolcu sayısı artı, belli rekorlar kırıldı ama kim ne derse desin, ortaya çıkan bu tabloda; yanlı, yanlış ve haksız rekabet politikalarının sonucu olarak başarısız bir fotoğraf olduğu gerçeği tüm çıplaklığıyla karşımızda duruyor...

Bakın son kurban Atlasglobal...

Ama emin olun en son kurban da o olmayacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde