Albayraklar’ın SEKA işgali sürüyor

Albayraklar’ın SEKA işgali sürüyor

İdare mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın özelleştirmenin iptaline ilişkin kararlarına rağmen Yeni Şafak Gazetesi’nin de sahibi olan Albayrak kardeşler, Balıkesir SEKA’yı devlete iade etmiyor.

Albayraklar’ın SEKA işgali sürüyor
16px
24px
02.04.2015 07:35
ABONE OLgoogle
İdare mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın özelleştirmenin iptaline ilişkin kararlarına rağmen Yeni Şafak Gazetesi’nin de sahibi olan Albayrak kardeşler, Balıkesir SEKA’yı devlete iade etmiyor. 51 milyon dolar değer biçilen SEKA’yı Albayraklar, 1,1 milyon dolara Özelleştirme İdaresi’nden almıştı. Sendikalara göre SEKA peşkeş çekildi.

Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve İdare Mahkemesi tarafından verilen 6 ayrı özelleştirme yoluyla satışın iptal edilmesi kararına rağmen Balıkesir SEKA’da Albayrak kardeşlerin işgali sürüyor. Yeni Şafak Gazetesi’nin de sahibi olan Albayrak kardeşler, yargının iptal kararlarına rağmen SEKA’yı devretmiyor. Anayasa Mahkemesi, en son 3 Ekim 2014 tarihinde SEKA’nın Albayrak kardeşlere satışına imkân veren torba yasanın ilgili maddelerini iptal etmişti. Buna rağmen SEKA Balıkesir İşletmesi, 2003’ten beri Albayraklar’ın elinde. Kesinleşmiş yargı kararlarının gereğini yerine getirmeyen Albayrak kardeşlerin, SEKA’daki hukuksuz işgali sürüyor.

Bünyesinde 185 lojman bulunan ve 1,8 milyon metrekare arazi üzerine kurulu SEKA’nın Albayrak Grubu’na “peşkeş çekilme” hikâyesi 2003 yılında başladı. Türkiye’nin en büyük kâğıt üretim tesisi olan Balıkesir SEKA, bu tarihte 1,1 milyon dolar gibi değerinin katbekat altında bir paraya Yeni Şafak Gazetesi’nin sahibi Albayrak kardeşlere satıldı. Değerinin çok altındaki bu satışı Balıkesir’deki sendika temsilcileri “peşkeş çekmek” olarak nitelemiş ve satışa karşı çıkmıştı. Balıkesir’deki sendika ve diğer ilgililerin hesabına göre 51 milyon dolar değer biçilen SEKA, 1,1 milyon dolara satıldı ve sendikalar, değerinin 46 kat altında yapılan bu satışın “peşkeş çekme” olduğunu kaydetti.

Sudan ucuza bu satışın ardından Balıkesir SEKA’da örgütlü Selüloz-İş Sendikası, konuyu mahkemeye taşıdı. Bursa 2. İdare Mahkemesi, 15 Ekim 2003’te satış işleminde yürütmenin durdurulmasına ve ihalenin de iptaline karar verdi. Mahkemenin bu kararına karşın bölge idare mahkemesi de yapılan itirazı reddetti. Danıştay 13. Dairesi de 2004, 2005 ve 2006 yıllarında tam üç kez, Özelleştirme İdaresi’nin başvurularını reddederek satış işleminin iptaline dönük kararlar verdi. Balıkesir SEKA’nın özelleştirilmesinin mahkeme kararlarıyla iptal edilmesinden sonra Albayraklar kardeşler de kalan taksitlerini ödemedi.

Ancak hükümet 26 Nisan 2012’de 6300 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) çıkararak SEKA’nın Albayraklar’da kalmasını sağladı. KHK ile Danıştay’ın da onayladığı satışla ilgili iptal kararının “fiili imkânsızlık” nedeniyle uygulanamayacağı öne sürülüp SEKA’nın satış işleminin tamamlanması karara bağlandı. Bu düzenlemenin ardından Albayrak kardeşler tam 9 yıl gecikme ile SEKA’nın 794 bin 318 dolarlık son taksitini ödedi.

Bu aşamada 120 milletvekili, 6300 sayılı KHK’nın iptali için Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. Anayasa Mahkemesi, 3 Ekim 2013’te kararını verdi ve Albayraklar’a kıyak sağlayan kanun hükmünde kararnameyi iptal etti. Fakat SEKA’yı Albayraklar’a sendikaların “peşkeş çekildi” dediği satışta inat eden AKP hükümeti, yeni bir yol denedi. 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma kazasının ardından çıkarılan ve maden şehitlerine çeşitli haklar sağlayan torba yasaya SEKA maddesi eklendi. SEKA’nın Albayraklar’dan geri alınmasını önleyecek düzenleme torba yasayla kanunlaştırıldı. AKP bu madde ile satılan kuruluşların yargı kararına rağmen geri alınması yönünde işlem tesis edilemeyeceği hükmü getirdi.

AKP’nin 2014’te Soma başlıklı torba kanunun içine sıkıştırdığı bu yasa da Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşındı. Anayasa Mahkemesi, 3 Ekim 2014’te bu düzenlemeyi bir kez daha iptal etti. Böylece SEKA’yı Albayraklar’a ‘peşkeş çeken’ yasa ikinci kez AYM’den döndü. Hukuki süreç tamamlandı ve Balıkesir SEKA’nın özelleştirmesi iptal edilmiş oldu. Gelinen noktada yeni bir yasal düzenleme de yapılmadığı için Albayraklar’ın SEKA’yı boşaltması, devlete geri vermesi gerekiyor. Ancak Albayrak kardeşlerin devlet malı üzerindeki hukuksuz işgali sürüyor.

Değerinin 46 kat altında aldılar

Yaklaşık 1 milyon 800 bin metrekare arazisi, 185 lojmanı, sosyal tesisleri ve diğer varlıkları ile Balıkesir SEKA Kâğıt Fabrikası, bölgenin en önemli işletmelerinden biri. Sadece 1,1 milyon dolara satılan SEKA’ya özelleştirme ihalesi öncesinde 51 milyon dolar değer biçiliyordu. SEKA’yı 1,1 milyon dolara alan Albayrak kardeşler 220 bin doları 2003’te, 240 bin dolarlık kısmı 2004’te, 794 bin dolarlık kısmını ise 2012’de ödedi. Albayrak Grubu, bu fabrikada yıllık 200 milyon dolarlık kâğıt üretimi yapacağını duyurmuştu.

İsa Yazar/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde