Akkuyu nükleer santralinde 3. reaktörün temeli atılıyor

Akkuyu nükleer santralinde 3. reaktörün temeli atılıyor

Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 3. reaktörünün temeli yarın atılacak. 

Akkuyu nükleer santralinde 3. reaktörün temeli atılıyor
16px
24px
09.03.2021 05:13
ABONE OLgoogle

Akkuyu NGS tamamen devreye girdiğinde İstanbul gibi büyük bir şehrin elektrik ihtiyacının yüzde 90'ını, Türkiye'nin ise yüzde 10'unu tek başına karşılayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yarın videokonferans yöntemiyle katılacağı temel atma töreniyle tarihi bir ana daha tanıklık edilecek.

Her biri bin 200 megavat güce sahip VVER-1200 tipi "III+" nesil reaktörlü 4 güç ünitesinden oluşacak Akkuyu NGS'nin tüm güç üniteleri işletmeye alındıktan sonra yılda yaklaşık 35 milyar kilowatsaat enerji üretimi yapılacak.

20 milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek olan Akkuyu NGS'nin yalnızca inşa sürecinde Türkiye ekonomisine 6 milyar dolarlık katkı sunması bekleniyor.

HIZLI İLERLEME KAYDEDİLDİ

Fatih Dönmez, "Hedef; ilk reaktörü 23'te inşallah Cumhuriyetimizin 100. yılında devreye almak, sonra da birer yıl arayla bu üniteleri devreye almak" dedi.

Bakan Dönmez, yurtdışında nükleer eğitimi alan gençlerle alakalı olarak ise, "Daha önce yurtdışına öğrenci göndermiştik, bunlardan 186'sı Moskova'daki eğitimlerini tamamlayıp mezun oldular.

Şu anda iş başı yaptılar. 60 öğrencinin de artık son yılları, onlar da mezun olup geldiğinde 246 mühendisimiz bu sahada çalışır hale gelecek.

Önümüzdeki yıllarda 222 yüksek nükleer mühendisimizle toplamda 468 Türk gencimiz nükleer mühendis olarak görev alacak" diye konuştu.

ÇALIŞAN SAYISI 16 BİN KİŞİYE ULAŞACAK

Bakan Dönmez, Akkuyu NGS sahasında devam eden çalışmalarla ilgili ise, "4 reaktörün inşaatına başladığımızda yani inşaatın en yoğun zamanında istihdam 16 bin kişiye ulaşacak.

Fiilen artık bu santrali çalıştırmaya başladığımızda da 4 bin kişiyi biz orada istihdam ediyor olacağız" dedi.

Barış Şimşek/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde