Akkuyu’da gecikme riski artıyor

Akkuyu’da gecikme riski artıyor

Akkuyu Nükleer Santrali’ni inşa eden Rosatom’un mali sıkıntıları aşamadığını söyleyen Mehmet Öğütçü, sorunun çözülmemesi durumunda santralin devreye girmesinin gecikebileceğini kaydetti.

Akkuyu’da gecikme riski artıyor
16px
24px
30.11.2019 06:17
ABONE OLgoogle

Mersin'in Akkuyu bölgesinde inşaatı devam eden Türkiye'nin ilk nükleer santrali ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Sözleşmede 12.35 sent/kilovatsaat alım garantisi verilen ve bu nedenle kamuoyunun gündemine pahalı enerji olarak gelen Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS), şimdi de mali sıkıntılarla birlikte anılıyor.

2023 yılında faaliyete geçmesi planlanan Akkuyu NGS'nin inşaatını yapan Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) uzun süredir içinde bulunduğu finansman sıkıntısından çıkamıyor. Jeopolitik gelişmeler ve enerji sektörü ile ilgili Enerji Uzmanı ve Eski Diplomat Mehmet Öğütçü, Rosatom'un şu anda 20-25 milyar dolar maliyeti olan Akkuyu NGS için finansman bulmasının çok zor olduğunu kaydetti.  Türkiye'nin 15 yıllık Akkuyu zararı: 26 milyar 932 milyon dolar

Nisan ayında Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu'nun (Rosatom) Başkanı Aleksey Lihaçev, Akkuyu'nun yüzde 49'luk hissesinin satışı için görüşmeler yaptıklarını açıklamıştı.

ÇİN NÜKLEERE TALİP

Uluslararası piyasalardan bu finansmanın sağlanamayacağını ifade eden Öğütçü, Batı'nın nükleer silah bahanesiyle zaten buna yanaşmadığını hatırlattı. 2023 yılında santralin küçük bir bölümünün ‘siyasi nedenlerle' açılabileceğini anlatan Öğütçü, ancak projenin geri kalan kısmının ne zaman biteceğinin belirsiz olduğunu dile getirdi.

Rusya ile Türkiye arasında bir paket anlaşma olduğuna dikkat çeken Öğütçü, bu paketin içinde Akkuyu NGS ile birlikte Su-35 savaş uçakları, S-400 füzeleri, turizm, vizeler ve ticaret gibi pek konu olduğunu belirterek, “İki ülke arasındaki ticaret dengesi Türkiye'nin aleyhine işliyor” dedi.  Nükleer enerji konusunda Çin'in de Türkiye'ye gelmek istediğinden bahseden Öğütçü, Sinop ve Trakya'ya santral yapılmaması durumunda Çin'in Akkuyu'ya finansör olarak ortak olabileceğini söyledi.

KIBRIS'A BORU HATTI

Boğaziçi Enerji Kulübü'nün başkanlığını da yürüten Mehmet Öğütçü, Doğu Akdeniz'deki doğalgaz aramaları hakkında da açıklamalar yaparak, Kıbrıs'ta çıkarılacak gazın ne olacağının halen belirsiz olduğuna dikkat çekti. Daha henüz teyit etmemekle birlikte Türkiye'nin Kıbrıs adasına su boru hattına paralel olarak doğalgaz boru hattı döşemeyi planladığını belirten Öğütçü, “LNG masraflı olur. Doğalgaz Mısır'a götürülse oraya da boru hattı gerekli. İsrail ile Girit üzerinden Avrupa'ya boru hattı yapılması da çok masraflı. Dolayısıyla Türkiye'nin yapacağı boru hattı bir ‘oldu-bitti' yapabilir. Rusya bunu çok yaptı. En son Kuzey Akım 2'de bunu uyguladı” diye konuştu.

Taylan Büyükşahin/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde