Akaryakıt vergilerinden patron da isyan etti: 3 milyar kayıp

Akaryakıt vergilerinden patron da isyan etti: 3 milyar kayıp

"Fatura kaçakçılığı zinciri kurulmuş; devlete gitmesi gereken yüzde 18 KDV şirketler arasında bölüşülüyor"

Akaryakıt vergilerinden patron da isyan etti: 3 milyar kayıp
16px
24px
04.03.2020 08:00
ABONE OLgoogle

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Başkanı İmran Okumuş, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu tarafından geleneksel hale gelen “sohbetlerin” konuğu oldu ve akaryakıt sektöründeki sorunları anlattı. 

Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyleyen Okumuş, bunun vergilerin yüksek olmasından kaynaklandığını hatırlattı.

Bu nedenle 10 numara yağ gibi usulsüzlüklerin cazip hale geldiğine işaret eden Okumuş, sektördeki en büyük sorunu vergi kaçakçılığı olarak tanımladı. Motorine ÖTV zammı! Fiyat pompaya yansıyacak…

Birkaç hafta önce Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini anlatan Okumuş, “En büyük sorun KDV. Bunun ÖTV’ye dahil edilmesini istiyoruz” dedi.

Bakanlara Hazine’nin “hırsızlıkla soyulduğunu” anlattıklarını söyleyen Okumuş, geçen yıl 2.7 milyon ton satılmadan faturalandırılan kaçak motorin olduğunu belirtti.

“Bu, toplamın yüzde 12’si kadar. Bunun parasal karşılığı 15 milyar lira” dedi.

3 MİLYAR KAYIP

Bazı akaryakıt dağıtım şirketlerinin rafinerilerden aldığı akaryakıtı başka yere satıp, faturayı başka yere keserek devlet kesesinden ucuz akaryakıt sattığına işaret eden Başkan Okumuş, bu yöntem yüzünden devletin yılda en az 3 milyar lira Katma Değer Vergisi (KDV) ve büyük miktarlarda Gelir Vergisi kaybına uğradığını söyledi.

Okumuş, “İstasyonun altında petrol kuyusu yoksa, hiç kimse bu kadar ucuz akaryakıt satamaz. Sektörün başkanıyım, 40 yıllık akaryakıtçıyım, hayatımda ismini hiç duymadığım dağıtım şirketleriyle karşılaşıyorum” dedi. Başkan Okumuş, akaryakıtta bir çok şirket arasında fatura kaçakçılığı zinciri kurulduğunu, kaçakçılık yüzünden devlete gitmesi gereken akaryakıttaki yüzde 18 oranındaki KDV'nin şirketler arasında bölüşüldüğünü söyledi.

Okumuş, sorunların çözümü için de KDV, ÖTV’ye dahil edilerek kaldırılsın, yazar kasa, otomasyon, pompa, 3’ü birlikte çalışmalı. Dağıtım şirketleri arasındaki ticarete düzenleme getirilsin” önerilerinde bulundu.

Mustafa Çakır/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde