Acele yazı! Bir gelişme de Osman Kavala davasında

Acele yazı! Bir gelişme de Osman Kavala davasında

Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) İstanbul Adalet Komisyonu’na yazdığı “acele” kayıtlı yazısı dikkat çekti.

Acele yazı! Bir gelişme de Osman Kavala davasında
16px
24px
13.11.2020 14:00
ABONE OLgoogle

Türkiye siyaseti Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasının ardından dikkat çeken gelişmeleri ve değişimleri yaşıyor.

Albayrak’ın istifa etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomide ve yargıda reform sinyalleri vermişti. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de reform söyleminde vites yükseltmiş somut örneklerle sorunlara değinmişti.

Bakan Gül dün yaptığı açıklamada, demokratikleşme ve erişilebilir adalet sistemini, insan onurunun yükseltilmesinin bir gereği olarak gördüklerini söylemiş, yargıda reformun sinyallerini "Pardon dediğinizde cezaevindeki tutuklunun o günleri geri gelmiyor" diyerek vermişti.

Gül’ün “yargı reformu” hazırlığına ilişkin açıklamalar yapmasının ardından, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) İstanbul Adalet Komisyonu’na yazdığı “acele” kayıtlı yazısı dikkat çekti.

OSMAN KAVALA İÇİN KARAR VEREN İSİMLERİN LİSTESİ İSTENDİ

Avukat Aslı Kazan, HSK’nın, hakkında bir kez beraat iki kez tahliye kararı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin hak ihlali kararı verdiği tutuklu iş adamı Osman Kavala’ya yönelik tüm evrakları istediğini açıkladı.

Twitter hesabından açıklama yapan Aslı Kazan, HSK’nın Kavala hakkında tutuklama ve tahliye talebine ret kararı veren hakimlerin isim listesini istediğini belirtti. HSK’nın bu isteğine gerekçe olarak “15/01/2020 tarih ve 31009 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan hakim ve savcıların meslekte yükselmelerinde AYM ve AİHM’in ihlal kararına sebebiyet verip vermediklerinin göz önüne alınacağına ilişkin düzenleme” gösterildi.

HSK'nın yazısında, bu karar uyarınca Kavala ile ilgili tutuklama kararının, bu karara karşı yapılan itirazları reddeden mahkemelerin kararlarının, soruşturma ve kovuşturma aşamasında tahliye taleplerinin reddedilmesine ilişkin kararların, iddianame ve duruşma zabıtlarının HSK’ye gönderilmesi istendi.

Avukat Aslı Kazan, “Osman Kavala haksız tutuklandı. HSK, tutuklayan hakimlerin yükselmesinde bu haksız tutukluluğu göz önüne alınacak. Peki, Osman Kavala neden hala tutuklu? Hakim ve savcıların meslekte yükselmelerinde AYM ve AHİM tarafından verilen ihlal kararlarının göz önüne alınması önemli ancak yetersizdir. Aynı zamanda AYM ve AHİM tarafından verilen ve devlet tarafından ödenen tazminatlar da ilgili hakim ve savcılara rücu edilmelidir” açıklamasında bulundu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde