Abdülhamid Han Akdeniz'e indi; Komşu'da teyakkuz

Abdülhamid Han Akdeniz'e indi; Komşu'da teyakkuz

Türkiye’nin dördüncü ve en güçlü sondaj gemisi Abdülhamid Han, bugün Mersin Taşucu’ndan törenle görev yerine uğurlanıyor.

Abdülhamid Han Akdeniz'e indi; Komşu'da teyakkuz
16px
24px
09.08.2022 04:47
ABONE OLgoogle

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin 4. sondaj gemisi Abdülhamid Han'ın Akdeniz'de ilk sondajı için demir aldığını bildirdi.

Bakan Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, “Heyecanlıyız… Dördüncü sondaj gemimiz Abdülhamid Han yarın ilk sondajı için demir alıyor. Yolu açık, rüzgarı kolayına, gayreti Abdülhamid Han gibi olsun.” ifadesini kullandı.

Yedinci nesil teknolojisine sahip dünyadaki beş sondaj gemisinden birisi olan Abdülhamid Han, Mavi Vatan’da hidrokarbon arama çalışmalarına katılacak.

Bugün Mersin’in Taşucu Limanı’ndan yola çıkacak geminin ilk görev yerinin Yunanistan ile gerilim yaşanan Doğu Akdeniz olması planlanıyor.

Kıbrıs Rum Kesimi ile Yunanistan, Abdülhamid Han’ın özellikle 6’ncı parsele gelmesinden endişeli. Zira Türkiye’nin kıta sahanlığı ile bir bölümü kesişen Rumların 6 numara adı verdiği parselde İtalyan ENI ve Fransız Total şirketleri mayıs ayından bu yana sondaj çalışmaları yürütüyor.

YENİ YATAK MI BULUNDU?

Rum medyası, geçen hafta ENI ve Total şirketlerinin 6’ncı parselde 150 milyar metreküplük orta büyüklükte bir yatak bulduğunu öne sürdü. Ancak Rum Enerji Bakanlığı, haberleri yalanlayarak henüz açıklanacak herhangi bir veri bulunmadığını duyurdu.

12.2 KM DERİNE İNEBİLİYOR

Teknik donanımı ve fiziki özellikleriyle dikkati çeken Abdülhamid Han, 38 metre uzunluğunda, 42 metre genişliğinde. 200 mürettebatı bulunan gemi, 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabiliyor.

Gemide helikopter pisti de bulunuyor. Sondaj kabiliyetleri test edilen gemi Fatih, Kanuni, Yavuz sondaj gemilerinin ardından denizde arama çalışmalarına katılacak Türkiye’nin en güçlü dördüncü sondaj gemisi olacak.

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde