AKP, İstanbul'a ihanete devam ediyor! Tarihi Nusretiye Camii de silüetten silindi

AKP, İstanbul'a ihanete devam ediyor! Tarihi Nusretiye Camii de silüetten silindi

İstanbul’a yapılan Galataport’ta sona yaklaşıldı. Betonlar yükseldikçe Boğaz’ın görüntüsü de değişti. Projeyle birlikte tarihi Nusretiye Camii de silüetten silindi. Ortaya çıkan manzara için muhalefet, “Fatih’in İstanbul’una ihanet var. Betonlaşma faciaya dönüştü” dedi.

AKP, İstanbul'a ihanete devam ediyor! Tarihi Nusretiye Camii de silüetten silindi
16px
24px
16.08.2020 06:01
ABONE OLgoogle

İstanbul, son 20 yılda beton denizine döndü. Şehrin silüeti bozuldu. İktidar bile bunu kabul edip 3 yıl önce “Biz bu şehrin kıymetini bilemedik, şehre ihanet ettik, hâlâ da ediyoruz” demişti.

Bunlara bir yenisi eklendi. İstanbul Tophane'ye inşa edilen Galataport'ta sona yaklaşılmasıyla ortaya çıkan görüntü tepki çekti. 1.7 milyar dolar yatırım bedelli Galataport, Kılıç Ali Paşa Camii, Tophane Çeşmesi, Nusretiye Camii, Tophane-i Medrese-i Amire Binası, Sokullu Camii gibi eserlerin bulunduğu bölgede yapıldı. Projede betonlar yükseldikçe, İstanbul Boğazı'nın silüeti de tamamen değişti.

Galataport'tan önce caminin önünde depolar vardı. Yine de sahilden rahatça görülebiliyordu.

SİLÜETE BİR HANÇER DAHA

Proje kapsamında İstanbul Boğazı kenarına bir otel inşa edildi. Otel, tarihi Nusretiye Camii'ni silüetten sildi. Bu durum tepki topladı. Vatandaşlar, sosyal medyada “İstanbul'a bir hançer daha saplandı. Silüetten bir yıldız daha kaydı” yorumu yaptı. Duruma siyasilerden de tepki geldi. Projeden fotoğraf paylaşan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sema Silkin Ün, “Bu fotoğrafta, rant uğruna feda edilen İstanbul silüeti, Fatih'in İstanbul'una ihanet var” ifadesini kullandı.

Galataport inşaatında betonlar yükseldikçe Nusretiye Camii de İstanbul sülietindeki yerini kaybetti.

‘TARİH DE YOK OLUYOR'

Gelecek Partisi Kurucu Üyesi Cesim Gökçe, “Galataport, şehrin silüetini, tarihini, medeniyetini ve kültürünü yok ediyor. Betonlaşma faciaya dönüştü” ifadesini kullandı. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Helun Fırat, “Kentsel dönüşüm iddialarıyla dünyanın en güzel şehirlerinden İstanbul betona gömülüyor” dedi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018'de restorasyondan sonra yapılan açılışta “Bu caminin anlamı çok önemli. Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasının anısına bu camiye Nusretiye Camii adı verilmiştir. Tarihi İstanbul'un sınırları dışında inşa edilmiş en büyük camilerden birisidir. Bu muhteşem eser Müslümanlara hayırlı olsun” demişti.

Mert Öz/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde