AİHM, Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'na açtığı davaları haksız buldu: Türkiye tazminat ödeyecek

AİHM, Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'na açtığı davaları haksız buldu: Türkiye tazminat ödeyecek

AİHM, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP lideri Kılıçdaroğlu'na açtığı davaları haksız buldu. Karar gereği Türkiye, Kılıçdaroğlu'na mahkeme masrafları da içinde olmak üzere 13 bin euro tazminat ödeyecek.

AİHM, Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'na açtığı davaları haksız buldu: Türkiye tazminat ödeyecek
16px
24px
27.10.2020 14:42
ABONE OLgoogle

AİHM, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun şikayetini hak bularak Erdoğan'ın CHP lideri aleyhine açtığı tazminat davaları için hak ihlali kararı verdi. 

TÜRKİYE 10. MADDEYİ İHLAL ETTİ

AİHM, Erdoğan'ın açtığı davalar nedeniyle para cezasına mahkum olan Kılıçdaroğlu'nun başvurusunu değerlendirip, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğü hakkının korunmasıyla ilgili 10. maddesinin ihlal ettiğine hükmetti.

Karar gereği Türkiye, Kılıçdaroğlu'na mahkeme masrafları da içinde olmak üzere yaklaşık 13 bin euro tazminat ödeyecek.

DOĞRUDAN ÖZEL YAŞAM HEDEF ALINMAMIŞ

AİHM'in gerekçeli kararında, Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının güncel konulara ilişkin olduğu ve Erdoğan'ın doğrudan özel yaşamını hedef almadığı bildirildi.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının TBMM üyesi olarak ve TBMM çatısı altında yaptığı ifade edilen gerekçeli kararda, "ifade özgürlüğünün herkes için önemli olmakla birlikte halkın oylarıyla seçilmiş bir üye için daha önemli olduğu" hatırlatıldı.

'YEREL MAHKEME' VURGUSU

Strasbourg Mahkemesi, yerel mahkemelerin rolünün, siyasetçilere eleştiri hakkını kullanırken hangi stili tercih etmesi gerektiğini söylemek olmadığı kaydedildi.

Kararda, kamu çıkarı gözeterek, siyasetçinin bir dereceye kadar tahrik ve abartı hakkını kullanabileceği ifade edildi ve son olarak yerel mahkemenin verdiği maddi tazminat cezasının miktarının, diğer siyasetçilerin eleştiri yapma haklarını caydırmaya yönelik olabileceği uyarısında bulunuldu.

AİHM, Türkiye’deki yerel mahkemenin Strasbourg mahkemesinin özel yaşam ve ifade özgürlüğü arasındaki dengeyle ilgili içtihatlarını göz ardı ettiği kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 2018 yılında yaptığı başvuruda, 2012 yılında dönemin Başbakanı Erdoğan'ı aleyhine yaptığı iki konuşma nedeniyle para cezasına çarptırıldığını ifade etmiş ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğü hakkının korunmasıyla ilgili 10. maddesinin ihlal edildiği şikayetinde bulunmuştu.

Kılıçdaroğlu, 31 Ocak ve 7 Şubat 2012 tarihlerinde partisinin TBMM’deki grup toplantısında Tortum hidroelektrik santralini protesto edenlerle ilgili mahkeme kararı, Deniz Feneri davası ve Uludere ile ilgili yaptığı konuşmalarda Erdoğan'ı eleştirmişti.

Daha sonra Erdoğan, 'kişilik haklarına yönelik saldırı yapıldığı' gerekçesiyle Kılıçdaroğlu'na dava açmış, Kılıçdaroğlu da Türk mahkemelerinin verdiği kararla maddi tazminat ödemeye mahkum edilmişti. 

Karar

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde