ABD'ye ek vergi Sakarya ve Bursa'yı vurabilir

ABD'ye ek vergi Sakarya ve Bursa'yı vurabilir

ABD ile yaşanan Rahip Brunson krizinin tırmanması ile Türkiye, ABD'den ithal edilen ürünlere kimi kalemlerde yüzde 140'ı aşan ek vergi getirdi.

ABD'ye ek vergi Sakarya ve Bursa'yı vurabilir
16px
24px
15.08.2018 11:08
ABONE OLgoogle

Türkiye'nin ABD'ye yönelik attığı ek vergi adımına ABD yönetiminden misilleme gelmesi halinde, en çok otomotiv ihracatında önemli yere sahip Sakarya ve Bursa'nın etkilenmesi bekleniyor.

Türkiye, ABD'den 87 milyon dolarlık araç ithal ederken, 1 milyar 408 milyon 329 bin dolarlık ihracat yaptı.

En yüksek vergi artışlarından biri de yüde 60'tan yüzde 120'ye çıkarlan otomotiv sektöründe yaşandı.

 KİM ZARARLI ÇIKACAK?

 Türkiye'nin ABD'ye yönelik ek vergi adımının ardından, ABD'nin de aynı şekilde misilleme yapması olasılığı gündeme geldi. Bu durumda, Türkiye ile ABD arasındaki otomotiv ticaretinden Türkiye'nin kaybının çok büyük olacağı ortaya çıkıyor.

 2017 yılında ABD’den 86 milyon dolarlık araç ithal ederken, aynı yıl 101,05'lik rekor artışla 774  milyon doalrlık  ihracat yaptık.

 Yani, ABD'den gelen 1 dolarlık otomobile karşılık 7 dolarlık otomobil satıyoruz.

Otomotiv sektörünün toplam ihracat/ithala rakamları ise 1 milyar 408 milyon 329 bin dolar ihracat , 260 milyon dolar ithalat şeklinde gerçekleşti.

 EN ÇOK İHRAÇ EDİLEN OTOMOBİLLER

 ABD'ye Sakarya'da üretilen Toyota C-HR ve Bursa'da üretilen Fiat Doblo modeli otomobiller ihracatta ilk sırada yer alıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde