ABD tarihinde bir ilk yaşandı. Eski devlet başkanı Donald Trump’a ceza davası açıldı

ABD tarihinde bir ilk yaşandı. Eski devlet başkanı Donald Trump’a ceza davası açıldı

Bu fotoğraf karesi, ABD tarihinde bir ilki gösteriyor. İlk kez bir eski devlet başkanına -Donald Trump- ceza davası açıldı. Trump, emlak imparatorluğunun yükseldiği New York’ta gözaltına alındı ve hakim karşısına çıktı. Biz gazetecilereyse tarihin ilk taslağını çizmek düştü. 

ABD tarihinde bir ilk yaşandı. Eski devlet başkanı Donald Trump’a ceza davası açıldı
16px
24px
05.04.2023 11:11
ABONE OLgoogle

Patronlar Dünyası - Analiz

Suçlamaların detayına geleceğim ancak sanırım meseleye önce, daha geniş bir açıdan bakmak gerekli. Trump’ın hakim karşısına çıkması, süper güçlüğü artık tartışmaya açılan ABD için ne anlama geliyor? Sonda söyleyeceklerimi en başta söyleyip, sonra detaylandıracağım: 

Trump, ABD yerleşik düzeni için kırsaldan, muhafazakarlardan ve yeni sermayeden gelen bir ‘anti-kahraman’. ABD’nin yerleşik siyasi düzeni için temel sarsan ve can sıkan bir aktör. Ve ülkenin fay hatlarını yerinden oynatan bir sarsıntı. Uzun lafın kısası, ABD hiç olmadığı kadar kutuplaşmış ve ayrışmış durumda. Trump da bu hastalığın nedeni değil sonucu. Bana kalırsa Amerika artık ‘birleşik devletler’ değil. Amerika Birleşik Devletleri (United States of America) yerine Amerika Bölünmüş Devletleri (Divided States of Amerika) desem çok da mübalağa etmiş olmam. 

Bu analizin altını doldurmak için, önce son gelişmeleri ve bu gelişmelere neden olan tarihi olaylara biraz değinmek gerek. Ne oldu da Trump, kendini hakim karşısında buldu? 

Aslında gerilim iki haftadır had safhadaydı. Trump, savcıların çok yakında hakkında iddianame hazırlayacağını biliyordu. Kendi kurduğu sosyal medya platformu Truth Social üzerinden sık sık destekçilerini harekete geçirecek açıklamalar yapıyordu.

Beklenen haber geçtiğimiz hafta geldi, büyük jüri kararını verdi ve ceza davası açıldı. Trump, 16 sayfalık iddianamede, 34 ayrı maddede, 2016 Başkanlık seçimleri sırasında porno yıldızı Stormy Daniels’e 130 bin dolarlık “sus payı” ödemesiyle ilgili olarak seçim kampanyası yasası ihlali ve söz konusu ödeme kapsamında işyeri kayıtlarında sahtekarlık yapmakla suçlandı. 

Jürinin bu kararı sonrası kutuplaşan ABD adeta barut fıçısına döndü ve Trump hakim karşısına çıkana kadar gergin bekleyiş sürdü. Trump destekçilerinin, seçimin kaybedilmesinin ardından Kongre binasını basması hala hafızalarda taze. ABD’li yetkililer de benzer sahnelerin tekrar etmesine karşın güvenlik önlemlerini artırdı. Fakat, korkulan olmadı. 

Dün yaşanan tarihi olaylara gelelim. Trump prosedür olarak gözaltına alındı… Mahkemede hakkındaki suçlamalar Trump'ın yüzüne okundu… Parmak izi verdi… Ama Trump’a kelepçe takılmadı… Suçlamaların tamamını reddetti… ABD basınında mahkeme salonunda çekilen fotoğraflarına atıfla Trump’ın yüzünün ‘taş gibi soğuk’ göründüğü yorumları yapıldı. 

Tüm bunlar olurken Trump destekçileri ve karşıtları mahkeme binasının dışında sloganlar atıyordu. Ancak gerilim, fiziksel şiddete dönüşmedi. Fakat duruşma sonrası Trump’ın yaptığı açıklamalar 2024 başkanlık seçimlerinin, bol türbülanslı bir ortamda gerçekleşeceğinin işareti oldu. 

Trump, Florida’daki malikanesinde kameraların önüne geçti ve sert ifadeler kullandı. Trump’a göre ABD ‘cehenneme sürükleniyor ve dava ülkesine bir hakaret’ niteliği taşıyor.  Trump ‘böyle bir şeyin Amerika’da olabileceğini asla düşünemezdim. Benim işlediğim tek suç, ulusumuzu onu yok etmeye çalışanlara karşı şiddetle savunmaktır,” ifadelerini kullandı. 

Trump’ın en dikkat çekici sözleriyse suçlamaları “aşırı solcuların, ülkede daha önce görülmemiş bir ölçekte kitlesel seçim müdahalesi” şeklinde tanımlaması oldu. Trump’a göre “bu sahte dava sadece yaklaşan 2024 seçimlerine müdahale etmek için açıldı.’’

Peki bu süreç Trump’a zarar mı verir, fayda mı sağlar? Analizler ikincisine işaret ediyor. 

Trump’ın Aralık ayına kadar yeniden mahkemeye çıkması beklenmiyor. Bu yılın sonu önemli, çünkü Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayını belirleyeceği ön seçimleri var. Davanın Trump’ın yelkenlerini pek ala rüzgarla doldurabilir. Çünkü Trump’a karşı iddianame hazırlandığından bu yana anketlerde popülerliği yükseldi ve kampanyasına bağışlar 10 milyon dolardan fazla arttı. Yani Trump’ın ‘siyasi bir cadı avının kurbanıyım’ tezi şimdilik işe yarıyor gibi görünüyor. 

Unutmamak gerek, Trump yalnız da bırakılmış değil, partisi de arkasında. Cumhuriyetçi Parti’nin ağır toplarından Mitt Romney davanın siyasi bir ajandası olduğu iddiasında. Demokrat Parti’ye gelince… Adeta essizlik yemini etmiş durumdalar. Başkan Joe Biden başta olmak üzere, Demokratlar cephesinden yorum gelmiyor. 

Uzun lafın kısası, önümüzdeki yılki başkanlık seçimlerine bir kez daha Trump ve onun temsil ettiği değerler ve ülkedeki kutuplaşma damga vuracak gibi görünüyor. Trump’a destek veren ABD’lilerle daha önce defalarca konuştum. Hepsinin Trump’a destekteki ortak noktaları şunlardı: - Muhafazakar değerleri savunması -Eski sermayeyle, sosyal medya devleriyle çatışması - Yerleşik siyasi düzeni sarsması. 

Öyle görünüyor ki Amerikan siyasetinde bugünlerde yaşananlar beklenen büyük sarsıntıların öncüsü.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde