ABD'nin eski başkanı Donald Trump, dünyanın dikkat kesildiği mahkemeye çıkıyor

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, dünyanın dikkat kesildiği mahkemeye çıkıyor

Eski ABD Başkanı Donald Trump, ABD tarihinde kendisine yöneltilen suçlama nedeniyle hakim karşısına çıkacak ilk eski ABD Başkanı olmaya hazırlanıyor. Bugün saat 14.15’te görülecek olan mahkeme öncesi tüm dünyanın gözü kulağı New York’ta…

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, dünyanın dikkat kesildiği mahkemeye çıkıyor
16px
24px
04.04.2023 12:33
ABONE OLgoogle

Semih Demirhan

Gerek başkanlığı zamanında aldığı kararlar ve söylemleri, gerekse 2020 seçimlerini kaybettikten sonra devam eden açıklamalarıyla gündemden düşmeyen ABD eski başkanı Donald Trump zor zamanlardan geçiyor.

Adı her seferinde çeşitli davalarla anılan Trump, bu kez çok başka bir konu ile hakim karşısına çıkıyor. Hakim karşısına çıkacak ilk eski ABD başkanı olmaya hazırlanan Trump, yetişkin film yıldızı Stormy Daniels’a 130 bin dolarlık “sus payı” ödemesi yaptığı iddiası ile suçlanıyor. Manhattan Büyük Jürisi’nin Trump ile ilgili suçlamaların araştırılmasına ve Trump hakkında dava açılmasına karar vermesiyle birlikte süreç resmen başlamış oldu.

 Trump, Pazartesi günü öğle saatlerinde ise Salı günkü mahkemeye çıkmak için uçağıyla New York’a hareket etti. Trump’ın daha önce desteğe çağırdığı destekçileri de 5. Cadde’deki Trump Tower’ın önünde New York Başsavcılığını ve Demokratları hedef alan sloganlarda bulundu. New York polisi ise, dava sürecinde herhangi bir sorun çıkmaması için geniş önlemler almaya başladı bile.

2006 YILINDA GOLF TURNUVASINDA KARŞILAŞTILAR

New York Belediye Başkanı Eric Adams ise, düzenlediği basın toplantısında “New York şehri bizim evimiz, sizin yersiz öfkenizin oyun alanı değil. Amerika’nın en güvenli büyük şehriyiz çünkü New York’ta hukukun üstünlüğüne saygı duyuyoruz” diye konuştu.

Peki ABD başta olmak üzere tüm dünyanın nefesini tuttuğu dava süreci nasıl başladı, nasıl gündeme geldi?

Asıl ismi Stephanie Clifford olan Stormy Daniels, yetişkin içerik film sektöründe uzun süre yer aldı. Daniels, gündeme ise Trump hakkındaki iddialarıyla geldi. Daniels, çeşitli medya kuruluşlarına verdiği röportajlarda Trump ile 2006 yılında hayır amaçlı düzenlenen bir golf turnuvasında karşılaştıklarını belirtti. Daniels en başından beri Trump ile bir tatil beldesi olan Lake Tahoe’deki otel odasında ilişkiye girdiklerini söylese de bu iddia ortaya atıldığı günlerde Trump’ın avukatı tarafından reddedilmişti.

YILLAR SONRA TEKRAR GÜNDEME GELDİ

10 yıl sonraya gelelim… 2016 yılı ABD Başkanlık Seçimleri.

Trump ile Clinton arasındaki seçime günler kala Daniels yeniden ortaya çıkarak Trump’ın avukatı Michael Cohen’in, kendisine Trump ile olan ilişkisi konusunda konuşmaması için 130 bin dolar ödediğini söyledi. Trump, Daniels'in iddialarını yalanlarken, Trump'ın 2016'daki seçim kampanyasından önce avukatlığını yapan Michael Cohen, Daniels'a Trump adına kendi hesabından 130 bin dolar ödeme yaptığını doğrulamıştı.

Bu durumda bir kişiye sahip olduğu bilgileri gizli tutması konusunda ödeme yapmanın yasal bir karşılığı olup olmadığı da merak konusu oldu.

ABD kanunlarına göre bu konuda yasal bir engel yok. Fakat söz konusu ödeme başkanlık seçimlerine sayılı günler kala yapıldığı gerekçesiyle, ödeme, kampanya kurallarını ihlal anlamına gelebilir. Nitekim 2018 yılının Ağustos ayında Trump'ın avukatı Michael Cohen vergi kaçırma ve seçim kampanyası sırasında uyulması gereken mali kuralları ihlal etme suçlamalarını kabul etti. Bu iddialar Daniels ve yine Trump ile ilişkisi olduğu iddia edilen bir başka kadına yapılan ödemelerle ilgiliydi. Cohen, önce Trump'ın bu ödemelerle hiçbir ilgisi olmadığını söylemişti ama daha sonra mahkemedeki yeminli ifadesinde Trump'ın 2016 seçimlerine günler kala bu ödemeleri yapması için kendisine talimat verdiğini açıkladı. Cohen, Trump şirketleri tarafından daha sonra kendisine ikramiyelerle yaklaşık 420 bin dolar geri ödeme yapıldığını da iddia etmişti.

JÜRİ HUKUKİ ZEMİNİ YETERLİ BULDU

Söz konusu iddiaların tekrar günyüzüne çıkmasıyla birlikte Manhattan Bölge Savcılığı "sus payı" ödemesi olarak bilinen soruşturmayı başlatmıştı.

Peki dava nasıl açıldı?

Bu yılın başlarında New York City Bölge Savcısı Alvin Bragg, Trump'ın, Daniels'a yapılan ödemeden dolayı yargılanabilmesi için yeterli kanıt olup olmadığını incelemek üzere bir büyük jüri oluşturmuştu. Geçtiğimiz günlerde büyük jüri, dava açmaya yeterli hukuki zemin olduğuna kanaat getirerek olumlu oy kullandı ve böylece Trump’ın ABD tarihinde mahkeme karşısına çıkacak ilk eski başkan olmasına olanak sağladı.

Eski başkan Trump ise, hakkında açılan soruşturma için Demokratları ve ABD Başkanı Joe Biden’ı hedef aldı. Trump davanın “siyasi amaçlı bir cadı avı” olduğunu dile getirirken, kendine ait sosyal medya hesabı Truth Social’dan açıklama yaptı.

ABD’LİLERİN YARISI TRUMP “SUÇLU” DİYOR

ABD halkı eski Başkanın bu durumu için ne diyor?

Ülke çapında ABC News’in konu ile ilgili yaptığı anket, Trump’ın “suçlu” olduğu niteliğinde sonuçlandı. Ankete göre katılımcıların yüzde 45’i söz konusu davada Trump’ın suçlanması gerektiğini düşünürken, suçlamalara karşı çıkan grubun oy oranı ise yüzde 32’de kaldı. Geriye kalan yüzde 23’lük dilim ise suçlamalar konusunda bilgi sahibi olmadıklarını söyledi.

Bununla birlikte Trump’ın sıkı takipçileri, Trump’ın sosyal medya üzerinden “tutuklanacağını” duyurmasıyla birlikte ülkenin çeşitli bölgelerinde eylem ve protestolara başladı bile. Özellikle binlerce Trump yanlısı, New York’taki dava sırasında büyük bir protestoya imza atmaya hazırlanıyor. Söz konusu protestolarda ise 38 bin polisin göreve hazır bir şekilde bulunacağı biliniyor.

Bununla birlikte ABD Başkanı Joe Biden’ın, Trump hakkındaki dava ile ilgili nasıl bir tutum alacağı da merak konusuydu. Başkan Biden, gazetecilerin ve kamuoyunun Trump davası ile ilgili sorduğu her soruya ise “Yorum yapmak istemiyorum, diyecek bir şeyim yok” ifadeleriyle cevap verdi.

BİDEN SESSİZ KALMAYI TERCİH EDİYOR

Biden, kendisine yöneltilen “Mahkemede çıkacak olan olası bir karar ülkeyi ikiye böler mi?”, “Protestolardan endişeli misiniz?”, “Suçlamalar siyasi amaçlı mı?” sorularına “Trump hakkında yorumum yok, iddianame ve mahkeme hakkında konuşmayacağım” cevaplarını sıralıyor.

Bununla birlikte Trump, 2024 yılındaki ABD Başkanlık seçimlerine tekrar aday olacağını duyurmuştu. Söz konusu davanın patlak vermesiyle birlikte artık birçok kişi Trump hakkında verilecek olası “tutuklama” kararının, Trump’ın adaylığını nasıl etkileyeceğini merak ediyor.

HÜKÜM GİYSE DE ADAY OLABİLİR

Birçok uzman ise Trump’ın hüküm giymesine rağmen yine başkanlığa aday olabileceğini söylüyor. Los Angeles’taki California Üniversitesi’nde hukuk profesörü olan Richard Hasen, “Trump’ın hüküm giymesi halinde aday olmasını engelleyen hiçbir şey yok” diyerek görüşünü dile getirdi.

Dünyanın dikkat kesileceği mahkeme yerel saat ile bugün saat 14.15’te (TSİ 21.15) başlayacak. Trump hakkında verilecek karar herkes tarafından merakla bekleniyor…

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde