ABD'li gazeteden "Rus ekonomisi çöküyor" analizi

ABD'li gazeteden "Rus ekonomisi çöküyor" analizi

ABD medyasından Wall Street Journal, Rusya'nın ekonomisinin kötüye gittiği yönünde bir habere imza attı. Haberde Rus Rublesinin yüzde 20 değer kaybettiği ve böyle giderse Rusya'nın Çin'e bağımlı bir hale geleceği ifade edildi.

ABD'li gazeteden "Rus ekonomisi çöküyor" analizi
16px
24px
29.03.2023 20:02
ABONE OLgoogle

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Rusya'nın ekonomisinin dağılmaya başladığını yazdı.

Haberde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın ardından Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımların etkisinin iyice hissedilir hale geldiği savunuldu.

"RUS RUBLESİ YÜZDE 20 DEĞER KAYBETTİ"

Savaşı başlamasından kısa süre sonra ülkeyi terk eden eski Rusya Merkez Bankası yetkilisi Aleksandra Prokopenko, "Rus ekonomisi uzun süreli bir regresyona girdi" dedi.

Ülkedeki gençlerin cepheye gönderildiğine ya da kaçtığına, bu nedenle de işgücünde daralma yaşandığına dikkat çekildi. Ayrıca Rus Rublesi'nin kasımdan bu yana yüzde 20 değer kaybettiğine de işaret edildi.

Ekonomik sıkıntıların kısa vadede Rusya'nın açtığı savaşı etkilemeyeceğinin savunulduğu haberde, her geçen gün artan askeri harcamalarla sübvansiyonlar ve sosyal harcamalar arasında dengenin kurulamadığı değerlendirilmesi yapıldı.

"RUSYA ÇİN'E AŞIRI BAĞIMLI HALE GELECEK"

Avrupa ve ABD pazarında güç kaybeden Kremlin'in gittikçe Çin'e yaklaştığı da savunuldu. Birleşik Krallık merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü'nden Maria Shagina, şunları söyledi:

“Rusya'nın kısa vadede gösterdiği dirence rağmen uzun vadede tablo iç karartıcı: Moskova çok daha içe dönük ve Çin'e aşırı bağımlı hale gelecek.”

Haberde, Avrupa ülkelerinin enerji konusundaki farklı kaynak arayışlarının, Rusya'nın doğalgaz ve petrol satışlarından elde ettiği geliri de olumsuz etkilediği ifade edildi.

YURTİÇİ HASILA YÜZDE 2,1 AZALDI

IMF, ocakta yayımladığı raporda 2022'de yüzde 3,4 oranında gerileme tahminini revize ederek, Rus ekonomisinin yüzde 2,2 oranında daraldığını bildirmişti. Rusya Ulusal İstatistik Ajansı da gayri safi yurtiçi hasılanın geçen yıl yüzde 2,1 oranında daraldığını duyurmuştu.

Ayrıca şubatta enflasyon oranı yüzde 11'ken, Rusya Merkez Bankası da yıllık enflasyonun gelecek aylarda geçci olarak yüzde 4'ün altına düşmesinin beklendiğini bildirmişti.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde