ABD’li firmalardan ortaklık atağı

ABD’li firmalardan ortaklık atağı

Geçen Temmuz ayında ABD eski İçişleri Bakanı Ryan Zinke’nin başkanlığında 14 firmanın patron ve üst düzey yetkilisinden oluşan ABD’li bir iş heyeti Türkiye’ye gelmiş, İstanbul’da birçok Türk şirketiyle ikili görüşmelerde bulunmuştu.

ABD’li firmalardan ortaklık atağı
16px
24px
04.10.2019 15:13
ABONE OLgoogle

Türkiye ile ABD arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin geçmişi çok eskilere dayanıyor. İlişkilerin başlangıcının Sultan Abdülmecit döneminde donanmanın başında bulunan Binbaşı Emin Efendi’nin Padişah’ı temsilen Washington’a gitmesiyle başladığı tarih kitaplarında yazılıdır.

Türkiye’nin ABD’ye ilk ihracatı ise 1920’lerde incir ve tütün satışıyla başlamış. Bu bilgiyi vermemizin nedeni Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerde bu sıralar yaşanan hareketlilik. Bilindiği gibi geçen günlerde ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un Türkiye’yi ziyaret etmesiyle iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkartılması bir kez daha gündeme geldi.

Ancak görüldüğü kadarıyla ABD ile olan ekonomik ilişkilerimizin gelişmesi sadece dış ticaret boyutuyla sınırlı kalmayacak. Çünkü bu sıralar yatırım konusunda da önemli haberler alıyoruz. Geçen Temmuz ayında ABD eski İçişleri Bakanı Ryan Zinke’nin başkanlığında 14 firmanın patron ve üst düzey yetkilisinden oluşan ABD’li bir iş heyeti Türkiye’ye gelmiş, İstanbul’da birçok Türk şirketiyle ikili görüşmelerde bulunmuştu.

Öğrendiğimize göre, bu görüşmelerden olumlu sonuçlar alınmaya başlamış. Nitekim bu firmalardan üçünün tekstil sektöründe faaliyet gösteren Türk şirketlerle ortaklık anlaşması imzaladığını duyduk. 4-5 firmanın daha ortaklık konusunda görüşmelere devam ettikleri belirtiliyor. Bu görüşmelerin içinde olan Amerikan Türk İş Geliştirme Konseyi Genel Başkanı Uğur Terzioğlu da bu bilgileri doğruluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantısı için bulunduğu New York’ta Türkiye’nin yatırım ikliminin yabancı yatırımlar açısından son derece olumlu olduğunu bir kez daha vurguladı. ABD’li firmaların Türkiye’ye ilgilerinin bundan sonra da süreceğine inanıyoruz.

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde