ABD'den dikkat çeken açıklama... S-400’den vazgeçmeniz gerekiyor

ABD'den dikkat çeken açıklama... S-400’den vazgeçmeniz gerekiyor

Türk askerlerinin İdlib’de şehit olmasının ardından ABD’den ilk açıklama geldi...

ABD'den dikkat çeken açıklama... S-400’den vazgeçmeniz gerekiyor
16px
24px
28.02.2020 08:10
ABONE OLgoogle

ABD'nin NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison Türk askerlerinin İdlib'de hayatını kaybettiğinin ortaya çıkmasının ardından Washington'da gazetecilere yaptığı açıklamada “Türklerin, kimin güvenilir ortak olduğunu; kimin güvenilir olmadığını görmesi gerektiğini” söyledi.

Amerikan Büyükelçi “Umarım Cumhurbaşkanı Erdoğan bizim onların geçmişte ve gelecekte ortakları olduğumuzu görür ve S-400'ten vazgeçmeleri gerekiyor” dedi.

“NATO MÜTTEFİKİMİZ TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ”

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan İdlib'deki saldırıya ilişkin yapılan yazılı açıklamada da "Saldırı haberlerinden endişe duyuyoruz. NATO müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız" denildi. ABD, Rusya ve Suriye'ye İdlib'deki saldırılara son verme çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Washington'un "seçeneklerini değerlendirdiğini" ifade etti.

AB’DEN DE BENZER AÇIKLAMA

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, rejim güçlerinin İdlib'te Türk askerlerine yönelik saldırısının ardından bir mesaj yayımladı. Amor,  Türk askerlerinin yaşamını yitirmesi nedeniyle üzgün olduğunu ve yaşanan gelişmelerin ardından mülteciler için endişe duyduğunu ifade etti. Amor,  Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin yeni dostlarından çok daha güvenilir olduğunu söyledi. Raportör, tek taraflıktan uzak durulması çağrısını da yaptı.

BM GENEL SEKRETERİ’NDEN ATEŞKES ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye'nin kuzeybatısında artan gerginlik ve Türk askerlerinin hayatını kaybetmesinden ''derin endişe'' duyduğunu belirterek, İdlib'de ateşkes çağrısını yineledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yazılı bir açıklama yapan Genel Sekreter Antonio Guterres, Suriye'nin kuzeybatısında artan gerginliği ve 'düzinelerce' Türk askerlerinin hava saldırılarında hayatını kaybetmesini endişeyle takip ettiğini bildirdi.

“İdlib'de derhal ateşkes ilan edilmesi gerektiğini” yineleyen Guterres, artan askeri gerginliğin siviller için teşkil ettiği riskin özellikle endişe verici olduğunu belirtti.

Guterres, "Acil harekete geçilmezse gerginliğin her saat başı daha fazla artma riski var" değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'deki krize askeri çözüm bulunamayacağını belirten Guterres, sürdürülebilir tek yolun BM denetiminde siyasi çözüm olduğunu da kaydetti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde