ABD'den Uygur cezası! 8 Çinli şirketi kara listeye alacak

ABD'den Uygur cezası! 8 Çinli şirketi kara listeye alacak

Financial Times, ABD'nin Uygur azınlıklarıyla ilgili bir konuda sekiz Çinli şirketi kara listeye almaya hazırlandığını söyledi.

ABD'den Uygur cezası! 8 Çinli şirketi kara listeye alacak
16px
24px
15.12.2021 06:19
ABONE OLgoogle

Financial Times’ın haberine göre, ABD aralarında drone üreticisi DJI ve yapay zeka şirketi Megvii’nin de bulunduğu sekiz Çinli şirketi Uygur azınlıklarının takip edilmesine dahil oldukları gerekçesiyle yatırım kara listesine almaya hazırlanıyor.

Dawning Information, Sugon ve Yitu gibi şirketler de bunların yanında ABD Hazine Bakanlığı’nın yaptırım uyguladığı Çin askeri kompleksiyle ilişkili şirketler listesine dahil olacak. Amerikalı yatırımcıların bu listeye dahil olan şirketlere yatırım yapması yasaklanırken diğer kara listeye dahil olan şirketlerin ise her türlü Amerikan teknolojisine erişmesinin yasaklı olduğu biliniyor.

ABD Temsilciler Meclisi'nden Sincan kararı

ABD Temsilciler Meclisi, Çin’in Sincan bölgesinden gelen mallara, eğer şirketler bu malların zorla çalıştırılan kimseler tarafından üretilmediğini kanıtlayamazsa, yasak getiren bir tasarıyı onayladı. Bu tedbir, Çin’in Uygur Türklerine uyguladığı baskıları cezalandırmayı amaçlıyor.

Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, tasarı sözlü oylama ile kabul edilmeden önce yaptığı açıklamada, “Çin hükümeti tarafından Uygur halkına ve diğer Müslüman azınlıklara karşı işlenen süregelen soykırım, tüm dünyanın vicdanına karşı bir meydan okumadır” dedi.

Tasarı söz konusu onayın ardından, partiler üstü desteğin olduğu Senato’ya gidecek. Burada da onaylanması durumunda, imza için Başkan Joe Biden’a gönderilecek.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı açıklamada, “Yönetim, küresel tedarik zincirinin zorla çalıştırmadan arındırılmasını sağlamaya yönelik bu tasarının uygulamaya koyulması için Kongre ile yakın bir çalışma yürütecek ve aynı zamanda, yarı iletkenler ve temiz enerji dahil ülke içi ve üçüncü taraf temel tedarik zincirleri için de çalışılacak” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde