ABD'den Türk şirketlere Rusya uyarısı: 'G7 pazarına erişimlerini kaybedebilirler'

ABD'den Türk şirketlere Rusya uyarısı: 'G7 pazarına erişimlerini kaybedebilirler'

ABD Maliye Bakanlığı’nın Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı Brian Nelson, Türkiye teması sonrası yaptırım uyarılarında bulundu.

ABD'den Türk şirketlere Rusya uyarısı: 'G7 pazarına erişimlerini kaybedebilirler'
16px
24px
04.02.2023 06:29
ABONE OLgoogle

ABD Maliye Bakanlığı’nın Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı Brian Nelson, Rusya yaptırımları gündemiyle düzenlediği Türkiye temaslarını tamamladı. Hükümet yetkilileri ve bankacılık sektörü temsilcileriyle biraraya gelen Nelson, yaptırım tehdidinde bulundu.

Nelson, yaptırım uygulanan Rus kurumlarıyla iş yapan Türk şirket ve bankalarına ilişkin “G7 pazarına erişimlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilecekler” dedi.

VOA Türkçe'de yer alan habere göre, Aviacon Zitotrans adlı Rus kargo havayolu şirketinin, Rus devleti kontrolündeki savunma şirketi Rosoboroneksport adına yurtdışında Rus savunma ekipmanı satışını kolaylaştırmak amacıyla, Türk bir şirketi ve Türk diplomatları kullanmaya çalıştığı iddia edilmişti.

Rosoboroneksport, ABD’nin yaptırım listesinde yer alıyor.

ABD’li üst düzey yetkili, lüks gayrimenkul üzerinden kara para aklanmasını engellemek için özel sektörün emlak işlemlerini sıkı incelemeye tabi tutması gerektiğini söyledi.

ABD’li müsteşar, son bir yıl içinde Türkiye’den Rusya’ya ikinci derece ürün ihracatındaki artışa dikkat çekti. Amerikalı yetkili bu durumun Türkiye’de özel sektörü yaptırım riskine karşı açık hale getirdiği tehdidinde bulundu.

Müsteşar Nelson, “Moskova şeffaf olmayan ekonomik ilişkilerini uluslararası yaptırımlara karşı koymak için kullanmaya çalışıyor.

Rus bankaları aldatıcı ödeme uygulamalarını teşvik ediyor ve bilgiyi gizleyen ödemeler uyguluyor” dedi.

Nelson, “Denetim ABD’nin yaptırım listelerini kontrol etmenin ötesine geçmeli.

Taramada yaptırım listesinde bulunan Rus ve Belaruslu aktörlerin paravan olarak kullandıkları şirketler de tespit edilmeli” ifadesini kullandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde