ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Patrik Bartholomeos ile görüştü, 'Kilit ortağımızdır' dedi

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Patrik Bartholomeos ile görüştü, 'Kilit ortağımızdır' dedi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İstanbul'a gelerek Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi'nde Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüştü.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Patrik Bartholomeos ile görüştü, 'Kilit ortağımızdır' dedi
16px
24px
17.11.2020 11:36
ABONE OLgoogle

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İstanbul'da bulunan Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi'ni ziyaret etti. Pompeo’yu patrikhanenin girişinde Fener Rum Patriği Bartholomeos karşıladı. 

Bir süre patrikhaneyi gezerek yetkililerden bilgi alan Pompeo, daha sonra buradan ayrıldı. Pompeo, Türkiye'yi ziyaret amacını soran gazetecilerin sorularını ise yanıtsız bıraktı.

Pompeo, sosyal medyadan yaptığı açıklamada ise, "Ekümenik Patriği I. Bartholomew ile tanışmaktan ve bugün Aziz George Patriklik Kilisesi'ni ziyaret etmekten onur duydum. Ortodoks dünyasının lideri olarak Ekümenik Patrikhane, dünya çapında dini özgürlüğü savunmaya devam ettiğimiz için kilit bir ortaktır" dedi. 

?ref_src=twsrc%5Etfw">November 17, 2020

Pompeo'nun İsrail'e yarın resmi ziyarette bulunacağı açıklanmış, ziyaret kapsamında Golan Tepeleri ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerine gideceği söylenmişti. 

Mike Pompeo, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerine ve Golan Tepeleri'ne ziyaret gerçekleştiren ilk ABD Dışişleri Bakanı olacak.

Pompeo'nun öğleden sonra İstanbul'dan ayrılarak Gürcistan'a gitmesi planlanıyor.

İstanbul'dan önceki durağı olan Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Fransız mevkidaşıyla görüşen Pompeo, Tiflis'te de devlet başkanı ve bakanlarla bir araya gelecek.

'Türkler bize Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın programının değiştiğini söyledi'

Bir yetkili, Pompeo'nun hiçbir Türk yetkiliyle görüşmemesinin sebebinin ise "Pompeo'nun programıyla ilgili en baştan parametrelerin belirlenmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın programının buna uymaması olduğunu" söyledi:

"Ben konuyu açmazsam sizin soracağını konuya gireyim: İstanbul'daki programımız. Türk yetkililerle görüşme olmayacak. Bu seyahatin planlanmaya başlamasından itibaren, bu konu sadece programların uyuşmasıyla ilgili bir sorun olarak açıklandı. Bakan'ın biliyorsunuz ki burada çok kısıtlı zamanı var. Burada, İstanbul'a gelebilecek herhangi bir Türk yetkiliyle görüşmeye açık olduğu konusunda nettik, ancak görüşme İstanbul'da olmalıydı. Buraya varışımızla Tiblis'e doğru yola çıkışımız arasındaki kısa sürede, burada iki durakta durmaya vaktimiz yoktu.

"Türk yetkililerle yakın çalışma içindeydik. Türk dışişleri bakanını sadece birkaç gün önce, diğer ulusal güvenlik yetkilileriyle donanmış halde gördüm. Sizi temin ederim bu görüşmelerin tonu iş arkadaşlığı düzeyindeydi bu işe yaraması için olumlu bir ortam vardı. Bunun işe yarayabileceğini düşündüğümüz anlar oldu, ancak sonra Türkler bize Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın programının değiştiğini söyledi. Ben buna herhangi bir şekilde siyasi bir mesaj atfetmiyorum. Bu gerçekten programların uyuşmazlığıyla ilgili bir sorundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın programı, en başından itibaren Pompeo'nun programıyla ilgili belirlediğimiz parametrelere uymadı."

Pompeo'nun ziyaretinin ilk aşamada hafta sonu gerçekleşmesi bekleniyordu. İlk açıklanan programda da Türk yetkililerle görüşme yoktu, sadece Bartolomeos'la görüşme öngörülüyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Kuzey Kıbrıs ziyaretleri sebebiyle görüşmenin olamayacağı ve Pompeo'nun ziyaretinin hafta içine alınması için çalışıldığı belirtilmişti. Ancak uçakta gazetecilere konuşan Amerikalı diplomatın sözlerinden, ABD tarafının programın İstanbul'da olması için ısrar ettiği anlaşılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın resmi programında bugün sadece, Pompeo'nun ayrılacağı saat olan 15.30'da Ankara'da Bakanlar Kurulu toplantısına katılacağı duyuruldu.

Zamanın kısıtlı olduğunu belirten Amerikalı heyet, pazartesi gece saatlerinde ulaştığı İstanbul'da bir gece konakladıktan sonra Salı sabahı ziyaretlerine başladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde