ABD Başkanı Biden 1915 olayları için 'soykırım' dedi

ABD Başkanı Biden 1915 olayları için 'soykırım' dedi

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olayları için 'soykırım' ifadesini kullandı. Biden'ın açıklamasına ilk tepki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Çavuşoğlu, "Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz" dedi.

ABD Başkanı Biden 1915 olayları için 'soykırım' dedi
16px
24px
24.04.2021 19:44
ABONE OLgoogle

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan dolayısıyla yaptığı açıklamada 1915 olaylarından 'soykırım' olarak söz etti. Biden, "Ermenilerin hikâyesini onurlandırıyoruz. Acılarını görüyoruz. Tarihi teyit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan dolayısıyla yaptığı açıklamada 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelendirdi.

Biden, daha önce 1981'de yaşananlara ilişkin 'soykırım' ifadesini kullanan Ronald Reagan'dan sonra bu ifadeyi kullanan ikinci ABD Başkanı oldu.

Biden, açıklamasında "Her yıl bu günde Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölen herkesin hayatlarını hatırlıyoruz ve böylesi bir mezalimin yeniden yaşanmasını engellemeye bağlılığımızı ortaya koyuyoruz. Amerikan halkı, 106 yıl önce bugün başlayan soykırımda yok olan bütün Ermenileri onurlandırmaktadır. " dedi.

"Ermenilerin hikâyesini onurlandırıyoruz. Acılarını görüyoruz. Tarihi teyit ediyoruz. Bunu suçlamak için değil, yaşananların tekrarlanmamasını garanti etmek için yapıyoruz" ifadelerini kullanan Biden, açıklamada daha önceki başkanların da dile getirdiği 'Büyük Felaket' ifadesine yer verdi.

Bununla birlikte açıklamada, İstanbul'dan 'Konstantiniyye' olarak bahsedilmesi dikkati çekti.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN TEPKİ

Biden’ın açıklamasının ardından sosyal medya hesabından paylaşım yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şunları belirtti:

* “Sözcükler tarihi değiştiremez, yeniden yazamaz.”

* Tarihimiz hakkında kimseden ders alacak değiliz. Siyasi fırsatçılık barış ve adalete karşı en büyük ihanettir.

* Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz. #1915Olayları Bloomberg: Biden, Erdoğan'a Ermeni soykırımını' tanıma niyetinde olduğunu söyledi

DÜN ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

20 Ocak'ta ABD Başkanlık koltuğuna oturan Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında bir süredir beklenen telefon görüşmesi dün gerçekleşmişti.

BIDEN, ERDOĞAN’A SÖYLEMİŞTİ

ABD Başkanı Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin konuşmasında ‘soykırım’ diyeceğini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a söylediği belirtilmişti. 

Göreve gelmeden önce “Sözde Ermeni soykırımını tanıyacağım” diyen ABD Başkanı Joe Biden'ın 24 Nisan'da bu sözünü tutacağı açıklanmıştı. Söz konusu açıklama ‘iki ülke ilişkilerine zarar verecek bir adım’ olarak yorumlanmıştı.

OBAMA VE TRUMP BÜYÜK FELAKET DEMİŞTİ

Demokrat Partili ABD Başkanı Obama ise başkanlık kampanyası boyunca 1915 olayları ‘soykırım’ olarak tanıyacağını söylese de başkanlığı döneminde bu tutumdan kaçındı.

Trump da başkanlığı boyunca selefi Obama gibi ‘soykırım’ ifadesini kullanmayarak açıklamasında olayları tanımlamak için ‘büyük felaket’ anlamına gelen ‘Meds Yeghern’ ifadesini kullanmıştı.

ABD başkanları, Bill Clinton döneminden bu yana her yıl 24 Nisan’da benzer açıklamalar yapıyor.

Altun: İkili ilişkilerimiz açısından son derece talihsiz, üzücü bir gün yaşıyoruz

Öte yandan İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yaptığı açıklamada "Biden yönetiminin 1915 olaylarını 'soykırım' olarak etiketlemesini kati surette reddediyoruz, en sert şekilde telin ediyoruz" dedi.

Altun, "Washington'un onurlu tarihimize gölge düşürmeyi seçmesinden dolayı ikili ilişkilerimiz açısından son derece talihsiz, üzücü bir gün yaşıyoruz. ABD makamları bu açıklamayı yaparken ne yazık ki lobilerin taleplerine diz çökmüştür " ifadelerini kullandı.

ABD'li yetkili: Biden'ın kararı kurbanları onurlandırmak için, Türkiye'yi suçlama için değil

Bunun yanı sıra Reuters ajansına konuşan bir ABD'li yetkili, ABD Başkanı Biden'ın kararının 'kurbanları onurlandırma' amacı taşıdığını, Türkiye'yi suçlamanın amaçlanmadığını ifade etti. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde