AB’de ikinci faiz lobisi

AB’de ikinci faiz lobisi

Dünyaca ünlü bankaların LİBOR faizini manipüle edip tüm dünyayı dolandırdıklarının anlaşılmasından sonra, benzeri bir skandal daha patladı

AB’de ikinci faiz lobisi
16px
24px
02.07.2013 08:07
ABONE OLgoogle

Dünyaca ünlü bankaların LİBOR faizini manipüle edip tüm dünyayı dolandırdıklarının anlaşılmasından sonra, benzeri bir skandal da 2008 yılında küresel krize neden olan türev yatırım ürünlerinde patladı.

Avrupa Komisyonu, 13 yatırım bankası ve diğer iki malî kurumu, borsaların ‘kredi türevi’ olarak bilinen malî ürünleri şeffaf şekilde fiyatlandırmasını önlemek ve rekabeti engellemekle suçladı. AB Komisyonu’nun manipülasyon yapıldığını belirttiği ürünler arasında, ülkelerin risk primlerinin belirlenmesinde kullanılan CDS yani kredi temerrüt oranlarının da olduğu belirtiliyor.

Avrupa Komisyonu’nun rekabetten sorumlu yetkilisi Joaquin Almunia, Almanya Borsası ve Chicago Ticaret Borsası’nın 2006-2009 yılları arasında kredi türevi işlemlerine girmeye çalıştığını ancak adı geçen yatırım bankalarının, gelirlerinin azalacağı endişesiyle ortak bir çalışmayla bunu engellediklerini söyledi.

Dünyanın en büyükleri

Raporda suçlanan yatırım bankaları, Bank of America, Merrill Lynch, Barclays, Bear Stearns, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland ve UBS olarak sıralandı.

Ayrıca Uluslararası Takas ve Türev Birliği ve veri hizmetleri sağlayan Markit şirketi de raporda adı geçen diğer kurumlar. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde