7 soruda ABD ile varılan mutabakat

7 soruda ABD ile varılan mutabakat

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüştü.

7 soruda ABD ile varılan mutabakat
16px
24px
18.10.2019 06:28
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüştü.

Görüşmede sağlanan mutabakat, pek çok soru işaretini beraberinde getirdi.

Yapılan açıklamalara ve yayımlanan mutabakat metnine göre kimi soruların cevapları şöyle:  Bakan Çavuşoğlu: Durdurma değil ara vereceğiz

Ateşkes mi, değil mi?

ABD ile yapılan mütabakata göre Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı’nı 5 gün süre boyunca durduracak. YPG’nin bölgeden çekilmesinin ardından Türkiye de operasyonu sonlandıracak. ABD bu mütabakat için ‘ateşkes’ derken; Türkiye, ‘ara verme’ tanımını yapıyor.

Süre ne kadar? 

YPG’nin bölgeden çekilmesi, ardından operasyonun durdurulması ve ateşkes için 120 saatlik (5 gün) bir süre belirlendi. 5 günlük bu süre içerisinde Türkiye operasyonu sürdürmeyecek, ateşkes sağlanacak. 5 günün ardından ise YPG’nin bölgeden çekilmesi ardından kalıcı ateşkes sağlanacak.

Güvenli bölge alanı ne kadar?

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, basın toplantısında, YPG’nin çekilmeye başladığını aktardı. Türkiye’nin çekilme sürecine herhangi bir etki etmeyeceğini belirten Pence, YPG’nin 20 mil güneye çekileceğini aktardı.

Yaptırımlar ne olacak?

Mütabakatın 12. maddesinde 120 saatlik süre içerisinde ABD, 14 Ekim 2019 tarihli Başkanlık Kararnamesi uyarınca hayata geçirilen yaptırımlara ilavelerini getirmeme kararı aldı. 120 saatlik sürenin ardından YPG bölgeden çekilir ve de Türkiye’de ateşkesi sağlarsa, bahsi geçen Başkanlık Kararnamesi uyarınca hayata geçirilen mevcut yaptırımlar kaldırılacak.

Halkbank krizi pazarlık meselesi miydi?

Pence mütabakat sonrasında ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nde yaptığı basın açıklamasında, bu konuya ilişkin, “Bu görüşmenin bir parçası değildi. Bu konunun Adalet Bakanlığının ve mahkemenin konusu olduğunu ifade ettik. Bugün ateşkes olmasaydı çok büyük yaptırımlar gelecekti"ifadelerini kullandı.

Kobane ne olacak? 

Pence Kobane hakkında, “Bunun için Türkiye ile yapılan anlaşma var. Kobani halkına karşı herhangi bir harekat yapılmayacak” ifadelerini kullanırken Çavuşoğlu ise Pence’i yalanladı: “Pence’in dediği gibi ‘Kobani’ye girmeyeceğiz’ demedik”

ABD ile YPG ilişkisi nasıl olacak?

Pence, ABD’nin YPG ile gelecekteki ilişkisine ilişkin, “Devam edecek, birlikte çalışacağız. Türkiye sınırında bir tampon bölge oluşturulacak. YPG ile birlikte çalışarak bu tampon bölgede güven ve barışın olmasını sağlayacağız” dedi.

Burak Abatay/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde