7.4 büyüklüğünde deprem! Uluslararası yardım çağrısı yapıldı

7.4 büyüklüğünde deprem! Uluslararası yardım çağrısı yapıldı

İçişleri Bakanı Soylu, uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarm verildiğini duyurdu

7.4 büyüklüğünde deprem! Uluslararası yardım çağrısı yapıldı
16px
24px
06.02.2023 04:40
ABONE OLgoogle

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli, 7.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Çevre illerden de şiddetli biçimde hissedilen deprem nedeniyle binaların yıkıldığı, can ve mal kaybının yaşandığı bilgileri geliyor. Uluslararası yardımı da içeren dördüncü seviye alarm verdiklerini açıklayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Şimdiye kadar en büyüğü 6.6 olan 22 artçı deprem oldu" bilgisini verdi.

AFAD ise vatandaşları deprem sonrası cep telefonlarıyla iletişime dair, "Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi SMS ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının" diye uyardı.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem saat 4.17'de, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşti.

7.4 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu. Deprem çevredeki illerden de hissedildi, yurttaşlar evlerinden çıktı. Gaziantep ve çevredeki birçok ilde binaların yıkıldığı ve göçük altında kalanların olduğu bilgileri geliyor.

AFAD’ın verdiği bilgiye göre 7.4 büyüklüğündeki deprem ardından çok sayıda artçı deprem meydana geldi. Saat 4.26’da Gaziantep Nurdağ’da 6.4, saat 4.36’da Gaziantep Islahiye’de 6.5, saat 4.28’de de yine Gaziantep Nurdağ’da 6.6 büyüklüğünde artçı depremler gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi ise depremin merkez üssünü Gaziantep olarak kaydederken, büyüklüğünü 7,5 olarak bildirdi.

Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay'da da hissedilen deprem nedeniyle bazı vatandaşlar binalardan çıkarak dışarıda bekledi.

Şehir merkezlerinde uzun araç kuyrukları oluştu. Deprem nedeniyle Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da bazı binalar yıkıldı. Ara ara sarsıntıların hissedildiği bölge illerinde valilikler koordinasyonunda kriz masaları oluşturuldu. Yıkılan binaların bulunduğu bölgelerde arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Ekiplerin sahada çalışmaları sürüyor.

Deprem koordinasyonu için valilerin görev yerleri değişti

Deprem koordinasyonu için bölge valilerinin görev yerleri değişti. Kayseri valisi Kahramanmaraş’a, Mersin valisi Hatay’a, Mardin valisi Gaziantep’e, Tunceli valisi Adıyaman’a, Bingöl valisi Osmaniye’ye ve Sivas valisi Malatya’ya görevlendirildi. 

AFAD Deprem Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar açıklamalarda bulundu:

"Oldukça sığ bir deprem çok geniş bir coğrafyada hissedildi. Baktığınızda depremin merkez üssü Pazarcık Kahramanmaraş olmakta birlikte civar illerde. Özellikle Gaziantep, Elâzığ Diyarbakır, Malatya, Adana, Sivas, Kayseri, Niğde gibi çok geni bir coğrafyada bu deprem hissedildi. Hasarlı binaların yıkılan binaların olduğu bilgisi var. Bu depremden sonra çok yıkıcı boyutta şu anda artçı sarsıntılar meydana geliyor. Bu artçıların büyüklükleri 6’nın üzerine çıkmış durumda.

Çok geni bir coğrafyaya yayılan bir deprem. Kırmızı renkle gördüğünüz noktalar büyük artçı sarsıntıların olduğu bölgeleri ifade ediyor.

Özellikle hasarlı binalar var, vatandaşlarımızın ilerleyen saatlerde özellikle 6’nın üzerinde bir takım artçı sarsıntıların olabileceğini düşünerek bu binalardan uzak durmaları önem taşıyor."

Sağlık Bakanı Koca: Muhtemel yaralılara ulaşmaya çalışıyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Kahramanmaraş başta olmak üzere, birçok ilimizden göçük ihbarları aldık. Muhtemel yaralılara ulaşmaya çalışıyoruz. Ayrıntılı bilgileri paylaşacağız. Büyük bir acı yaşamamayı temenni ediyoruz” dedi.

AFAD'dan cep telefonuyla iletişim uyarısı!

AFAD'dan deprem sonrası cep telefonlarıyla iletişime dair, "Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi SMS ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının" uyarısında bulundu.

Erdoğan'dan açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazarcık'ta yaşanan depremin ardından Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun'u arayarak bilgi aldı. Erdoğan yaptığı açıklamada, "Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ülkemizin pek çok yerinde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir. Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir. İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Valiliklerimiz ve diğer tüm kurumlarımız çalışmalarına hızla başlamıştır" ifadelerini kullandı.

Kızılay Başkanı Kınık'tan kan bağışı çağrısı!

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, "7-8 vilayetimizde ciddi hasar var. Artçıları da güçlü ve şiddetli olacaktır. Binalara eşya almak için girmesinler. Yapmamız gereken şey hasar olan binaları terk etmek. Çok büyük bir yıkım var. Mobil tırlar, aşevleri, ekiplerimiz bölgeye intikal halinde" açıklamasında bulundu.

Kınık, "Deprem bölgesine kan sevkiyatı yapıyoruz. Ulusal kan stoklarımız mevcut, ilave ihtiyaçlar için vatandaşları kan bağışına davet ediyoruz" bilgisini paylaştı.

Soylu: Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kahramanmaraş, Hatay, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Adıyaman ve Şanlıurfa depremden etkilendi. 7.4 büyüklüğündeki deprem elbette büyük bir deprem. 3. seviye alarm verildi. Depremin etkilerini değerlendirmeye çalışıyoruz. Arama ve kurtarma ekiplerimi bölgeye sevk ettik. Tüm birimlerimiz teyakkuz halinde. Son gelen artçı 6.4 olarak yaşandı. Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır" açıklamasında bulundu.

KAHRAMANMARAŞ | Vali ölü sayısı açıklamadı, "Hasar ciddi" dedi

Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, "Şu an yıkılan bina ile ölü ve yaralı sayısı vermemiz mümkün değil. Hasar ciddi" dedi.

ŞANLIURFA | Vali Ayhan: 18 bina yıkıldı, 10 vatandaşımız vefat etti

Şanlıurfa Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül yaptığı ilk açıklamada; "İl genelinde 16 bina yıkıldı, enkaz altında kalan vatandaşlarımız var" dedi. NTV yayınına bağlanan Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, "İlk etapta şuan 18 binamız yıkılmış vaziyette, ilk tespitlere göre 10 vatandaşımız vefat etti" bilgisini paylaştı. Ayhan ilerleyen dakikalarda hayatını kaybeden sayısının 17'ye yükseldiğini açıkladı; "30 vatandaşımız da yaralı" bilgisini paylaştı.

ADIYAMAN | Vali Çuhadar: Büyük binalar çöktü

Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, A Haber'e telefonla bağlandı ve bölgedeki son durumu aktardı. Vali Çuhadar, hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirterek büyük binaların çöktüğünü söyledi.

MALATYA | Vali Şahin: Can ve mal kaybı var

Malatya Valisi Hulusi Şahin, "Çok şiddetli bir şekilde hissettik. Doğanşehir ilçemizde yıkılan binalar. Kurtarma ekiplerimiz enkazlara müdahale etmeye başladı. 10'un üzerinde yıkılan bina ihbarı var. Durum ciddi. Can ve mal kaybı olduğu çok belli." dedi.

GAZİANTEP | Vali Gül: Deprem ilimizde de şiddetli hissedilmiştir

Gaziantep Valisi Davut Gül yaptığı açıklamada; "Deprem ilimizde de şiddetli hissedilmiştir. Lütfen panik yapmadan dışarıda bekleyelim. Araçlarla yola çıkmayalım. Ana yolları boş bırakalım. Telefonları meşgul etmeyelim Geçmiş olsun" dedi.

DİYARBAKIR | 6 bina yıkıldı, 6 vatandaşımız hayatını kaybetti

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su’dan, “Değerli vatandaşlarımız İlimizde de hissedilen büyük bir deprem yaşadık. Tüm ekiplerimizi teyakkuza geçirdik.  Lütfen panik yapmadan toplanma alanlarında bekliyelim Geçmiş olsun. Değerli vatandaşlarımız lütfen yollarımızı ekiplerin hızlı intikali için açık bulunduralım” açıklaması geldi. Su ilerleyen saatlerde yaptığı açıklamada "6 bina yıkıldı, 6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 79 vatandaşımız yaralandı" bilgisini paylaştı.

OSMANİYE | Vali Yılmaz: 65 bina yıkıldı, 7 kişi hayatını kaybetti

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ilk açıklamasında; kentte 34 binanın yıkıldığını, ilk belirlemelere göre 5 vatandaşın hayatını kaybettiğini açıkladı. İlerleyen saatlerde NTV yayınına bağlanan Yılmaz, "Yıkılan binalarımız var. Şu anda 65 binamız yıkıldı. 7 vatandaşımız da vefat etti" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde