‘50 milyar dolar stoklandı’ dediler, 18 milyar dolar eksik çıktı

‘50 milyar dolar stoklandı’ dediler, 18 milyar dolar eksik çıktı

Sanayicileri stokçulukla suçlayan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun ardından, bir zamanlar yazarlık yaptığı Yeni Şafak da bugün son 6 ayda 50 milyar dolarlık döviz stoklandığını iddia etti.

‘50 milyar dolar stoklandı’ dediler, 18 milyar dolar eksik çıktı
16px
24px
02.08.2022 20:45
ABONE OLgoogle

Ancak TCMB verileri, son 7 ayda yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduat hesaplarının parite etkisinden arındırıldığında 18 milyar dolar azaldığını gösteriyor.  

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun “Ucuz kredilerle döviz alıyorsunuz, hepinizin listesi elimizde” sözleriyle sanayicileri stokçulukla suçlamasının ardından daha önce yazarlık yaptığı Yeni Şafak gazetesi de bugün “Türkiye’nin önündeki en büyük engel döviz stokçuları” manşetiyle yine iş dünyasını hedef aldı.

Haberde, “Türkiye’de son 6 ayda şirketler ve şahıslar 50 milyar dolar değerinde döviz aldı. Bankalarda 240 milyar dolarlık döviz var. Bunun 148 milyar doları ‘paradan para kazanmak’ için stoklanmış durumda. Türkiye’yi faiz-kur- enflasyon sarmalına hapseden bu sistem, Türkiye ekonomisinin önünde en büyük engel olarak duruyor” denildi.

Bireylerin döviz mevduatı 10, şirketlerinse 8 miyar dolar azaldı

Oysa TCMB verileri, reel sektörün döviz alıp stoklamadığını yani parasını döviz mevduatına yatırmadığını, aksine Türk Lirası kredi çekip döviz borcu kredilerini azalttığını ortaya çıkardı.

TCMB’nin 22 Temmuz’da açıkladığı haftalık para ve banka istatistikleri, 2021 sonundan 22 Temmuz’a kadar geçen sürede yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduat hesaplarının parite etkisinden arındırıldığında 18 milyar dolar azaldığını gösteriyor.

Bu düşüşün 10 milyar doları gerçek kişi, 8 milyar doları da tüzel kişi hesaplarındaki gerilemeden kaynaklanıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde