5 fabrikada daha üretim durdu

5 fabrikada daha üretim durdu

İstanbul’da çorap fabrikalarında başlayan direniş yayılıyor. İki fabrikadaki eylemlerin kazanımla bitmesinin ardından 5 fabrikada daha üretim durduruldu. İşçinin talebi aylık ücretin en az 7 bin lira olması.

5 fabrikada daha üretim durdu
16px
24px
04.02.2022 08:35
ABONE OLgoogle

İstanbul’da çorap üretimi yapılan fabrikalarda iş bırakma eylemleri giderek yayılıyor. Deri Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası (DERİTEKS) sendikasında örgütlü işçiler ücret talebiyle üretimi durdurdu.

Alpin Çorap firmasında işçilerin elde ettikleri kazanımın ardından Şimşek Çorap’ta da yüzde 70 zam imzalanırken eylemler Erdal Çorap ve NGB Çorap firmalarına da yayıldı. Tüm vardiyalarda iş durdurulurken işverenle yapılan görüşmeler devam ediyor.

Birgün'den Rıfat Kırcı'nın haberine göre İstanbul Beylikdüzü’nde faaliyet gösteren Alpin Çorap firmasında salı günü başlatılan iş bırakma eylemi 24 saatin ardından yüzde 70 zam yapılmasıyla sona ermişti.

8 saat çalışan işçilerin ücreti 7 bin lira 12 saat çalışan işçilerin maaşları ise 9 bin liraya yükseltilmişti. Alpin’in ardından Esenyurt’ta faaliyet gösteren Şimşek Çorap’ta da benzer bir eylemlilik süreci gerçekleşmiş ve yüzde 70 zam bu firmada da yapılmıştı.

Ardı ardına gelen kazanımların ardından Erdal Çorap, NGB Çorap ve Çelik Çorap’ta, Berr Çorap ve Aushra Çorap firmalarında da üretim durduruldu. İşçiler diğer fabrikalardaki ücretleri talep ediyor.

İşçilerin örgütlendiği DERİTEKS’in örgütlenme uzmanı Veysel Arslan “İşçinin iradesi kazanım getiriyor” dedi. Arslan eylemlerin örgütlenme ve yayılma aşamasını şöyle anlattı:

“Çorap işçileri arasında örgütlenme faaliyetimiz vardı, işçiler de kendi aralarında örgütlülerdi. İşçiler kendi birlikteliğini daha örgütlü bir halde devam ettirmekiçin DERİTEKS’e geldiler. 1 aydır biz konu hakkında toplantılar yapıyorduk. 8 saat çalışan işçiler için en düşük 6 bin 500-7 bin, 12 saat çalışanlar içinse 8 bin 500-9 bin bandında bir rakam belirledik. Bu rakamlar olursa üretime devam edeceklerini aksi halde üretimi durduracaklarını, üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını söylediler. İşçi arkadaşlarımız kararlı durdular. Taleplerin altındaki hiçbir teklifi kabul etmediler ve üretime başlamadılar.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde