46 Milyarlık BDDK müdahalesini IMF mi talep etti?

46 Milyarlık BDDK müdahalesini IMF mi talep etti?

BDDK, iktidarla ahbap çavuş ilişkileri olan enerji ve inşaat sektöründeki 46 milyarlık krediyi takibe aldığını duyurdu. Kulislerde konuşulanlara göre mevcut müdahale IMF’nin 4. Madde konsültasyon ekibinin talebi üzerine gerçekleşti.

46 Milyarlık BDDK müdahalesini IMF mi talep etti?
16px
24px
19.09.2019 05:53
ABONE OLgoogle

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), salı akşamı son günlerde çokça tartışılan inşaat ve enerji sektöründeki kredilere ilişkin açıklama yayımladı. Açıklamada bu iki sektörün kredilerinin 46 milyar lirasının takibe alındığını kaydeden BDDK, bu tutarın 2019 yılı sonuna kadar karşılığının ayrılacağının altını çizdi.

Mevcut işlemin sermaye yeterlilik oranını da düşüreceğini belirten kurum, buna karşılık endişe doğuracak bir şey olmadığını da vurguladı. Öte yandan iktidarla kurduğu ilişki kuşku doğuran bu iki sektörün toplam krediler içindeki payının sürekli artması, bankacılık sektörünün sırtındaki stresi de artırıyordu. 2005 yılında toplam kredilerin yüzde 4’ü bu iki sektöre aitken, 2019 yılına gelindiğinde bu oran yüzde 17,8’e yükselmiş, sektörlerin bu şekilde dengesiz büyümesi finansal sorunları da beraberinde getirmişti. BDDK açıkladı! İnşaat ve enerji sektörü: Batık kredi 46 Milyar TL

?KULİSLERDE IMF İDDİASI

Bu dengesiz büyümeye karşılık hem bankacılık sektörüne hem de iktidarla “izaha muhtaç” ilişkileri olan sektörlere deyim yerindeyse neşter vuran BDDK’nin açıklaması dedikoduları da beraberinde getirdi. Zira, kulislerden gelen bilgilere göre BDDK, söz konusu müdahaleyi IMF 4. Madde Konsültasyon Ekibi’nin talebi üzerine yaptı. IMF’ye borcu olmayan Türkiye’nin IMF’nin ricasını neden dinlediği son aylarda çokça konuşulan dedikodulara paralel ilerliyor.

Çünkü IMF denetiminde olmak için mutlaka IMF’ye borçlu olmak gerekmiyor. IMF, kendisine üye ülkeleri 4. Madde kapsamında denetliyor ve bu denetim raporu gelecek dönemde kurulacak bir borç ilişkisine referans hazırlıyor. IMF kuruluş anlaşmasına göre her üye ülkenin “4. Madde Konsültasyon Çalışması” çerçevesinde düzenli olarak denetlenmesi gerekiyor. Bu durum ülkenin IMF’ye borçlu olup olmamasından bağımsız olarak ülkenin IMF’ye üye olup olmadığıyla ilgili. Başka bir deyişle her üye ülke düzenli aralıklarla IMF tarafından denetleniyor.

IMF, üye ülkelerin ekonomi yönetimlerine yol gösterici olmak ve uluslararası finansal sistem üzerindeki gözetim görevini yerine getirmek amacıyla her üyenin ekonomik gelişmelerine ilişkin olarak genellikle yılda bir kere ayrıntılı gözden geçirme çalışmalarında bulunuyor. Söz konusu çalışmalar, IMF Kuruluş Anlaşması’nın 4. Maddesi kapsamında gerçekleştirildiğinden “Madde 4 Görüşmeleri” olarak isimlendiriliyor. Bu bağlamda finansal riskleri yükselen Türkiye’nin IMF ile ilişkilerini pozitif yönlü ilerletmesi hayati önemde.

MIZRAK ÇUVALA SIĞMAZ OLDU

Ekonomistler, sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarda, BDDK’nin açıklamasını değerlendirdi. Ekonomistlerden 46 milyarlık batığa tepki:  Bu daha başlangıç  

Ekonomi yazarı Uğur Gürses, “Neyse ki transatlantik gibi duran koca batık, nihayet tespit edilebilmiş” derken, CHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak şu ifadeleri kullandı: “Mızrak artık çuvala sığmaz oldu. Enerji ve inşaat sektörlerine kullandırılan 46 milyar TL krediyi bankalar bilançolarında batık yazacak. Gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkmak gibi bir huyu var.”

Ekonomist Atilla Yeşilada ise söz konusu miktarın büyüklüğüne vurgu yaparak, “Wow….46 milyar TL!. Dile kolay” ifadelerini kullandı.

Ozan Gündoğdu/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde