41 canın ardından yetkililer 'İstifa edecek' misiniz sorusuna ne yanıt verdi: Sağ olun

41 canın ardından yetkililer 'İstifa edecek' misiniz sorusuna ne yanıt verdi: Sağ olun

Bartın'da 41 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasının üzerinden dokuz gün geçti.

41 canın ardından yetkililer 'İstifa edecek' misiniz sorusuna ne yanıt verdi: Sağ olun
16px
24px
24.10.2022 08:54
ABONE OLgoogle

Amasra'da yaşanan maden faciasına ilişkin Türkiye Taşkömürü Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve Amasra Taşkömürü İşletme Müessese Müdürü Cihat Özdemir ilk kez konuştu. “İstifa etmeyi düşünüyor musunuz” sorusuna Özdemir, “Bir şey diyemeyeceğim” yanıtını verdi.

Bartın Amasra’da Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında 14 Ekim günü akşam saatlerinde eksi 300-350 kotunda “grizu patlaması” nedeniyle meydana gelen faciada 41 madenci yaşamını yitirdi. 

Cumhuriyet'in haberine göre, Faciada yaşamını yitiren Rahman Özçelik’in ablası, “Kardeşim 10-15 gün önce ‘Burada gaz kaçağı var’ demiş. ‘Bizi yakında patlatacaklar’ demiş. Nasıl ihmal oldu?”, Şaban Yıldırım’ın eşi, “İhmal var, yüzde 100 ihmal var. ‘Metan gazı var gibi gözüküyor’ diyordu”, Soner Ak’ın eşi, “‘Gaz kokusu çok var’ diyordu, ‘Ama yapacak bir şey yok’ diyordu. Şef, ‘Bize kömür lazım, sizin keyfiniz lazım değil’ demiş” diyerek patlamada ihmal olduğunu belirtmişti.

İSTİFA SORUSUNA YANIT

Facianın üzerinden 9 gün geçmesine karşın yetkililer görevlerine devam ediyor. Amasra’daki facianın ardından ilk kez Cumhuriyet’e konuşan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Kazım Eroğlu, “Ben şu anda toplantı halindeyim. Yoğunum. Teşekkür ederim. Sağ olun” dedi.

(Kazım Eroğlu)

Amasra Taşkömürü İşletme Müessese (ATİM) Müdürü Cihat Özdemir ise “Şu anda meşgulüz” diye konuştu. Özdemir, “41 madenci yaşamını yitirdi istifa etmeyi düşünüyor musunuz” sorumuza ise “Şu anda bir şey diyemeyeceğim. Sağ olun” yanıtını verdi.

(Cihat Özdemir)

KAMUOYUNUN YANIT BEKLEDİĞİ O SORULAR:

Bir önceki vardiya üç saat önce mi paydos etti?

Madendeki tadilat, sendika seçimleri nedeniyle mi ertelendi?

Maden ocağında son zamanlarda hiç metan gazı seviyesi yüzde 2’ye çıktı mı?

Metan gazı yüksek olmasına rağmen çalışma yapıldı mı, yapıldı ise bunda kimin inisiyatifi var?

19 Eylül’de Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, 20 Eylül’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 22 Eylül’de Bartın İl Müftüsü Ömer Keskin ve 5 Ekim’de Sayıştay Başkanlığı Enerji Grup Başkanı İbrahim Özkarcı, Amasra Müessese Müdürlüğü’nde inceleme ve ziyaretlerde bulundu. Bu incelemelerin ve ziyaretlerin sebebi nedir? Patlamadan önce Amasra Müessese Müdürlüğü’ne 4 resmi ziyaret yapılması tesadüf müdür?

41 madenci yaşamını yitirdi istifa etmeyi düşünüyor musunuz?

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde