TFF'ye 'izinsiz görüntüden' 165 bin TL ceza
GÜNDEM / 5 saat önce
TFF'ye "izinsiz görüntüden" 165 bin TL ceza
Erdoğan'ın AB Konseyi Başkanı ile 'Vize' telefonu
GÜNDEM / 9 saat önce
Erdoğan'ın AB Konseyi Başkanı ile "Vize" telefonu
Merkez Bankası iki ayda 96 ton altın sattı
EKONOMİ / 11 saat önce
Merkez Bankası iki ayda 96 ton altın sattı
Ekonomist Demirtaş’tan, Mehmet Şimşek’e destek mesajı
EKONOMİ / 11 saat önce
Ekonomist Demirtaş’tan, Mehmet Şimşek’e destek mesajı
HABERLER>DÜNYA
25 Şubat 2022 Cuma - 07:21

40 milyar dolarlık ticaret ateş hattında

Rusya’nın Ukrayna topraklarına girmesiyle birlikte Türkiye’nin iki ülke ile olan 40 milyar dolarlık iş hacminin geleceğini de gelişmeler belirleyecek.

40 milyar dolarlık ticaret ateş hattında

Uzun süredir devam eden Rusya-Ukrayna gerilimi savaşla sonuçlanırken, ekonomik krizin ağır safhalarını yaşayan Türkiye, sürecin en büyük faturasını ödeyecek ülkelerden biri olarak öne çıkıyor.

Dün Rusya'nın Ukrayna topraklarına girmesinin ardından, ABD, AB ve Rusya arasında ekonomik ve siyasi yaptırım restleşmeleri geldi.

Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre Rusya ve Ukrayna ile büyük ticari ilişkileri olan Türkiye'deki iş dünyası da gelişmeleri endişe ile takip ediyor. İki ülke arasındaki savaş ile Türkiye'nin 40 milyar dolarlık ticaret hacmi de ateş hattına girmiş durumda.

KAYIP BÜYÜK OLUR

#reklam#

Türkiye İstatistik Kurumu 2021 verilerine göre Türkiye'nin Ukrayna'ya olan ihracatı 2.5 milyar doları aşarken, ithalatı ise 4.4 milyar dolar seviyesinde. Rusya'dan ise 2021'de 27.6 milyar dolarlık ithalat yapan Türkiye, 5.3 milyar dolarlık da ihracata imza attı.

Toplam 40 milyar dolarlık iş hacmi ile enerjiden turizme, müteahhitlik hizmetlerinden yaş sebze-meyveye kadar pek çok alanda ihracatta ve ithalatta Türkiye'nin önde gelen pazarı olan bu iki ülkedeki gelişmeler, ticaretin akışına da bariyer oldu.

Bu yıl 35 milyar dolarlık gelir beklenen turizmde, savaşın uzun sürmesi halinde yüzde 30'luk kayıp yaşanabileceği açıklanırken, müteahhitlerin 2021'de 3 milyar dolarlık proje imzaladığı Ukrayna'da işçiler şantiyede bekliyor. Yine yaş sebze meyve ihracatının üçte birlik kısmının yapıldığı Rusya'nın bundan sonra alacağı kararlar Türkiye açısından da kritik bir önemde.

Turizmci pandemiyi Rusya-Ukrayna ile atlattı

Turizm sektörünün ana pazarı olan Rusya geçen yıl 4.5 milyonu aşan turist ile Türkiye'ye 2021'de en çok turist gönderen ülke olmuştu. Ukrayna ise yükselen bir grafik izleyerek 2021'i 2 milyon turist ile tamamladı. 2022'de bu iki ülke doğrudan en az 6 milyar dolar, çarpan etkisi ile 10 milyar dolarlık gelir bekleniyordu.

Müteahhitlik projelerinde Rusya lider

#reklam#

Türk müteahhitleri için en önemli pazar olan Rusya'da 1972'den bu yana 95 milyar dolarlık iş üstlenilirken, sadece 2021 yılında 11 milyar dolar tutarında 30 projeye imza atıldı.

Şu anda ülkede yapımı devam eden 150 proje, yaklaşık 21 milyar dolar değerinde. Ukrayna'da ise 2021'de 34 projeye imza atılırken, 3 milyar dolarlık yeni ve devam eden proje var. Burada 1972'den bu yana 9 milyar dolarlık proje üstlenildi.

Yaş sebze-meyve ihracatında zirve Rusya'nın

Türkiye'nin önemli ihracat kalemlerinden biri olan yaş sebze-meyvede de Rusya zirvede yer alıyor. 2021 yılında sektör toplamda 3 milyar 83 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirirken bunun yüzde 32.88'si Rusya'ya yapıldı. Bu alanda zirveye yerleşen Rusya'ya 2020’de 948 milyon 817 bin dolarlık, 2021'de 1 milyar 13 milyon dolarlık ihracat yapılmış oldu.

 

Gelirlerin yüzde 30'u tehlikeye girer

#reklam#

Turizm sektörünün 2019'dan beri arka arkaya ciddi darbeler yediğini aktaran Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “Ukrayna ve Rusya'ya baktığımızda 2022'de 11 milyon civarı iki ülkeden turist beklentimiz vardı. Bu da gelirlerde çarpan etkisi ile 10 milyar dolarlık bir kayba neden olacak gibi görünüyor. 2022 hedeflerinde de yüzde 30'a yakın bir kayıp anlamına geliyor bu” dedi.

Çalışanlar şantiyede bekliyor

Türk müteahhitler açısından Rusya'nın lider konumda olduğunu kaydeden Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, “Arzumuz, mevcut durumun en kısa sürede sona ermesi ve kalıcı barışın tesis edilmesi. Harekâtın Rusya tarafında, ne hayatın olağan akışında ne de şantiyelerde olumsuz bir yansıması oldu. Ancak Ukrayna’da olağanüstü hal var. Şantiyeler kapalı ve çalışanlar şantiyelerde bekliyor” dedi.

AYRICALIKLI ÜYELİK
Patronlarla ilgili güncel, ekonomi, finans konularından haberdar olmak ister misin?
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR


Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM

BENZER HABERLER

Kiev'de art arda patlama sesleri
Ukrayna, Rus saldırısında ölü sayısını açıkladı: 137
ABD Başkanı Biden: Dört Rus bankasına daha yaptırım uygulanacak
Ukrayna’da dehşete düşüren görüntü! Rusların attığı füze bisiklet süren çocuğun üstüne düştü
Biden duyurdu! Rusya için yıkıcı yaptırım paketleri geliyor
Ukrayna açıkladı: Rus güçleri Kiev bölgesinde
Ukrayna'daki bankalardan döviz çekmek yasaklandı
Kiev'de kaçan kaçtı, kaçamayan metro istasyonlarına sığındı
Zelenski'den direniş çağrısı: Eli silah tutan herkesi orduya çağırıyorum
Mehmet Şimşek'ten İngilizce tweetler
GÜNDEM / 10 saat önce
Mehmet Şimşek'ten İngilizce tweetler
Reddettikleri göçmen başına 20 bin Euro para cezası
DÜNYA / 7 saat önce
Reddettikleri göçmen başına 20 bin Euro para cezası
Piyasalarda rekor serisi
FİNANS / 16 saat önce
Piyasalarda rekor serisi
Ekrem İmamoğlu bayrak açtı! Değişim mesajı verdi
GÜNDEM / 13 saat önce
Ekrem İmamoğlu bayrak açtı! Değişim mesajı verdi
Advertisement
Toygun Atilla Halk TV'de İsmail Küçükkaya'ya açıkladı
GÜNDEM / 14 saat önce
Toygun Atilla Halk TV'de İsmail Küçükkaya'ya açıkladı
Deprem bölgesini bekleyen yeni tehlike: İki gün sonra devreye girecek
EKONOMİ / 13 saat önce
Deprem bölgesini bekleyen yeni tehlike: İki gün sonra devreye girecek
Yatırımcıların 2,2 milyar doları risk altında
EKONOMİ / 18 saat önce
Yatırımcıların 2,2 milyar doları risk altında
Yeni dönemde demiryolu yatırımlarına öncelik verilecek
GÜNDEM / 17 saat önce
Yeni dönemde demiryolu yatırımlarına öncelik verilecek
Patronlar Dünyası uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Ana Sayfa Patronlar Ekonomi Finans Gündem Dünya Spor Medya Tekstil İşte Başaranlar Aktüel
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva
X

AYRICALIKLI ÜYELİK

Patronlarla ilgili güncel, ekonomi, finans konularından haberdar olmak ister misin?
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol