3200 yıllık parfüm formülü ortaya çıktı

3200 yıllık parfüm formülü ortaya çıktı

Mezopotamya'da 3 bin 200 yıl önce dünyanın ilk kadın kimyageri Tapputi'nin, kil tabletlere yazdığı koku formülleri keşfedildi.

3200 yıllık parfüm formülü ortaya çıktı
16px
24px
25.07.2022 07:49
ABONE OLgoogle

Koku Akademisi ve Koku Kültürü Derneği'nin işbirliğiyle hayata geçirilen çalışmada, Tapputi'nin kil tablet üzerine çivi yazısıyla yazdığı formüller sonucunda o döneme ışık tutan verilere ulaşıldı.

Koku Uzmanı Bihter Türkan Ergül, üç yıldır süren çalışmayı şu sözlerle anlattı: "Kil tabletlerdeki Akadça çivi yazılarında Tapputi'nin bazı bilgileri mevcut."

'27 SAYFA ÇEVİRİ YAPTIK'

"Kokuyu nasıl yaptığı, damıtma işlemini nasıl gerçekleştirdiği, sıvı koku maddelere nasıl ulaştığı gibi soruların cevaplarını bu tabletlerde bulabildik. 3 bin 200 yıllık formüllerinde Tapputi'nin işlemlerini dolunayda nasıl yaptığı, yıldızlara nasıl arz ettiği gibi bilgiler tek tek yer alıyor.

Yani sadece formül değil kokunun yapılış şeklide yazıyor. Asıl zamanda yolculuk ise işin sonucunda o kokuyu koklayabilmekti. İki tabletten 27 sayfa çeviri çıktı. Proje bittikten sonra elimizde 11 kil tablet kalıyor. Ahir ömrüm onları üretmeye yeter mi bilmiyorum ama buradaki koku kültürünü yaşatmak adına büyük bir mesai bizi bekliyor."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde