3.2 Milyar Dolarlık Denizbank satışı neden hala gerçekleşmedi?

3.2 Milyar Dolarlık Denizbank satışı neden hala gerçekleşmedi?

Rus Sberbank’ın sahibi olduğu Denizbank’ın Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri’ne satışında işlerin yavaş ilerlemesi vazgeçildiğine dair söylentileri arttırıyor. Ancak alıcının da satıcının da vazgeçmediği 3.2 milyar dolarlık bu satışın hızlanması Ankara’nın onayına bağlı.

3.2 Milyar Dolarlık Denizbank satışı neden hala gerçekleşmedi?
16px
24px
19.08.2018 11:02
ABONE OLgoogle

DENİZBANK Türkiye’nin başarılı bankalarından biri. 1997’de özelleştirme ile Zorlu Grubu’nun oldu. 2006’da Belçikalı Dexia’ya, 2012’de ise Rus Sberbank’a satıldı.

Ruslar ise geçen yıl bankayı satmaya karar verdi. Mayıs ayında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bankalarından Emirates NBD’yle 3.2 milyar dolara anlaşma yapıldı. 

Türkiye Katar dışında diğer Körfez ülkeleri ile sorunlar yaşarken gündeme gelen satış açıklaması, bir çok kesim için sürpriz olmuştu.   Rusların Denizbank'ı zararına satma nedeni belli oldu

Ankara ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında politik anlaşmazlıkların satış sürecini etkilememesi için Denizbank CEO’su Hakan Ateş’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Ankara’daki üst düzey bürokratlarla toplantılar yaptığını ise Reuters’in haberinden öğrenmiştik.    Denizbank ucuza mı gitti! Genel Müdür Hakan Ateş ne dedi? Yani siyasi sorunlar bir kenara bırakılarak satış gerçekleşti. Böylece Rusya’nın en büyük bankası Sberbank, yüzde 99.85 hissesine sahip olduğu Denizbank’ı 3.2 milyar dolar karşılığında Emirates NBD’ye sattı.

Satışın sonuçlanması için Türkiye’de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu ve Rekabet Kurumu ile Denizbank’ın faaliyet gösterdiği Almanya, Moskova olmak üzere 5 kurumdan onay çıkması gerekiyordu. Bu onaylar henüz çıkmadı.   Gref: Denizbank´ı satma kararı çok zor oldu

Bu süreçte Türkiye’nin ABD ile gerilen ilişkileri ve yine tek desteğin Katar’dan gelmesi ise söylentileri körükledi. Bir süredir ekonomi çevrelerinde ‘Denizbank’ın satışı iptal mi edildi?’ sorusu dolaşıyordu.

SATIŞ KESİN

Konuya yakın çevrelere sordum. Satışın iptali söz konusu değil.

Aksine hem alıcı BAE, hem de satıcı Sberbank satış konusunda kararlı. Bir an önce realize edilmesini bekliyorlar.

Yorumlara göre de “Türkiye’nin böyle sıkıntılı döneminde anlaşmaya göre faizleriyle birlikte 3.2 milyar doların çok üzerinde bir rakam oluşturan satış moral düzeltir.”

Gecikmenin nedeni kurumların bu konuda inisiyatif alamaması gibi görünüyor.

Jale Özgentürk/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde