200 bin araç kiralanacak

200 bin araç kiralanacak

Bu yıl 200 bine ulaşması beklenen Türkiye'deki kiralık araç pazarının, 5 yıl içerisinde 300 bini geçmesi hedefleniyor.

200 bin araç kiralanacak
16px
24px
29.04.2013 08:14
ABONE OLgoogle

Türkiye ’deki uzun dönem kiralık (filo) araç pazarının 2013 sonunda 180 bin adede yaklaşması öngörülüyor. Geçen yıl sonunda yaklaşık 160 bin adetlere ulaşan uzun dönemli kiralık araç sayısı yeni alımlarla bu yıl yüzde 10 büyüyecek. Yaklaşık 18 bin adetlerde olduğu tahmin edilen günlük (Rent a car) kiralık araç sayısının da yüzde 20 genişlemesi bekleniyor. Böylece Türkiye’deki kiralık araç pazarı 200 binlere çıkacak. 

 Türkiye’de araç kiralama sektörü hala Avrupa pazarının çok gerisinde ancak özellikle son 5 yıldır pazar yine de her geçen gün büyüyor. Karayollarının gelişmesi, havalimanlarının artması, uçuşların ucuz hale gelmesi ile bireyler günlük araç kiralamaya daha çok yönelirken şirketler de filo kiralamanın avantajlarını daha fazla görmeye başladılar.

Pazar ikiye katlanacak

 Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak Türkiye’deki kişi başına düşen otomobil sayısının düşük seviyelerde seyrettiğini belirterek, “Ayrıca kurumsal maksatla kullanılan otomobillerin yüzde 10’dan daha az bir bölümünün halihazırda kiralanıyor olması kiralama sektöründeki gelişim potansiyelinin yüksek olduğunu gösteriyor. 5 yıl içinde operasyonel kiralama pazar büyüklüğü ikiye katlanarak 300 binlere çıkacak” dedi. 

 Avis Türkiye Genel Müdür Yardımcısı İnan Ekici, filo kiralamada 2012’de 15.4 bin araç parkı ve yüzde 9,5’luk pazar payı edindiklerini söyledi. Bu yıl yeni alımlarla filo araçlarının 21.5 bin adede çıkacağını vurgulayan Ekici, günlük kiralama araç sayılarını da yüzde 35 büyüterek 4550 adede yükselteceklerini kaydetti.

Ticaride kayıp var

 TebArval Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Petorak da filo kiralama sektöründe yılda ortalama yüzde 15 büyüme beklendiğini ancak hafif ticarilere gelen sınırlamalar ile filo kiralama pazarında yüzde 20’lik kayıp olduğuna dikkat çekti. Leaseplan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay Avrupa’da hafif ticari araç kiralamanın yasak olmadığını, Türkiye’deki yasakla müşterilerinin bir kısmının SW, MPV ve SUV’lara yöneldiğini ifade etti.

Opel’den büyük satış

Günlük oto kiralamadaki hareketlilik ana firmalara da yarıyor. Geçen günlerde Opel Türkiye, tek seferde Zeplin Kiralama’ya 1500 adet Corsa Astra ve Signia sattı. Yaklaşık 30 bin kiralık aracı olan İntercity de bu yıl cirosunu 300 milyon euronun üzerine çıkaracak. İntercity CEO’su Vural Ak bu yıl 5 bin yeni araç alacaklarını da açıklayarak sektörde büyümeye devam edeceklerini belirtti.

898 euroya BMW

Uzun dönem filo kiralamada yoğun fiyat rekabeti yaşanıyor. 1 ile 3 yıl arasında değişen vadelerle araç kiralanan sektörde Renault Symbol Joy 1.5 dci aylık 279 euro, Renault Fluence Joy 1.5 dci 325 eurodan kiralanabiliyor. Ford Focus Trend X 1.6 TDCI 349 euro, Audi A4 2.0 lt. TDI 799 euro, BMW 3.20 dx 898 eurodan başlayan fiyatlarla kiralanmakta.

Mehmet Ali kantarcı/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde