17 yıl sonra bir ilk yaşandı! Ama fazla sevinemedik

17 yıl sonra bir ilk yaşandı! Ama fazla sevinemedik

Cari işlemler dengesi Haziran'da beklentilerin üzerinde 548 milyon dolar açık verse de yıllık bazda 538 milyon dolar ile 2002'den beri ilk kez fazla verdi.

17 yıl sonra bir ilk yaşandı! Ama fazla sevinemedik
16px
24px
09.08.2019 11:18
ABONE OLgoogle

Cari fazla verilmesinde üretimde yaşanan durgunluk nedeniyle azalan hammadde ithalatı ve üreticilerin ihracata yönelmesi etkili oldu.

TCMB verilerine göre 12 aylık cari işlemler hesabı 538 milyon dolar fazla, Ocak-Haziran döneminde ise 3.26 milyar dolar açık verdi.

TCMB açıklamasında, “Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 1.82 milyar dolar azalarak 2.6 milyar dolara gerilemesi ve hizmetler dengesi kaynaklı girişlerin bir önceki yılın aynı ayına göre 754 milyon dolar artarak 3.17 milyar dolara yükselmesi etkili olmuştur” denildi.   Albayrak: Dengelenme sürecini hedeflerimizin de ötesine taşıdık

Altın ve enerji hariç cari işlemler fazlası bir önceki yılın Haziran ayına göre 1.69 milyar dolar artarak 2.28 milyar dolar olarak gerçekleşti.

SEYAHAT GELİRLERİ 646 MİLYON DOLAR ARTTI

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 646 milyon dolar artarak 2.53 milyar dolara yükseldi.

Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 102 milyon dolar artarak 1.06 milyar dolar oldu.

İkincil gelir dengesi kalemi kaynaklı girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 33 milyon dolar artarak 78 milyon dolara yükseldi.

Net hata noksan kalemi Haziran’da 2.78 milyar dolar açık verirken, resmi rezervlerde 2.48 milyar dolar azalış oldu.

Geçen yılın Mayıs ayında yıllık bazda 58 milyar dolara yükselen cari açık Türkiye ekonomisinin kırılganlığını artıran, ülkenin spekülatif yabancı döviz akışına ihtiyaç duymasına sebep olan bir gelişme olarak görülüyordu.

TL’deki değer kaybının ithalatı pahalılaştırması ve yavaşlatması, ekonomideki yavaşlamanın iç talebi zayıflatması ve turizm gelirlerindeki canlı seyir cari dengenin 58 milyar dolar açıktan 14 ay içinde pozitife doğru yönelmesini sağlayan en önemli nedenler oldu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde