11 yıl sonra ilk resmi temas! Türkiye ve Suriye bakanları Rusya'da aynı masada

11 yıl sonra ilk resmi temas! Türkiye ve Suriye bakanları Rusya'da aynı masada

Suriye ve Türkiye' arasında 11 yıl sonra ilk kez bakanlar düzeyinde resmi bir görüşme yapıldı. Savunma bakanları ve istihbarat başkanları arasında Moskova'da gerçekleştirilen üçlü formattaki görüşmelerin devam edeceği belirtiliyor.

11 yıl sonra ilk resmi temas! Türkiye ve Suriye bakanları Rusya'da aynı masada
16px
24px
28.12.2022 19:59
ABONE OLgoogle

Türkiye'nin Suriye'ye yeni bir kara harekâtından söz ettiği ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la normalleşme mesajları verdiği bir dönemde, Ankara-Şam hattında 11 yıl sonra bakanlar düzeyinde ilk temas gerçekleşti. İki ülkenin savunma bakanları ve istihbarat başkanlarının Rusya'nın arabuluculuğunda Moskova'da biraraya geldiği açıklandı.

Buna göre, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan, Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ile Rusya Federasyonu ve Suriye istihbarat başkanlarıyla Moskova’da bir araya geldi.

Böylelikle Şam yönetimi ile 11 yıl aradan sonra bakanlar düzeyinde ilk resmi temas gerçekleşti.

"ORTAK MÜCADELE ÇABALARI ELE ALINDI"

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, toplantıda Suriye krizi, mülteci sorunu ve Suriye topraklarında bulunan tüm terör örgütleri ile ortak mücadele çabaları ele alındı.

"ÜÇLÜ TOPLANTILARIN DEVAMI KONUSUNDA MUTABIK KALINDI"

Yapıcı havada geçen toplantının sonucunda Suriye'de ve bir bütün olarak bölgede, istikrarın temin edilmesi ve sürdürülmesi için üçlü formattaki toplantıların devamı konusunda mutabık kalındı.

ERDOĞAN 'SİYASETTE KÜSLÜK OLMAZ' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kasım ayında Şam yönetimiyle olası temaslar konusunda "Bundan sonraki süreçte nasıl Mısır ile bu iş yoluna girdiyse aynı şekilde Suriye ile de bu iş yoluna girebilir. Siyasette küslük olmaz" demişti.

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Moskova'nın arabuluculuğunda üçlü bir mekanizma teklifinde bulunduğunu da açıklamış, savunma ve dışişleri bakanlarını biraraya gelmesi sonrası bir liderler buluşması yapılabileceğini söylemişti.

Rusya bu öneriyi memnuniyetle karşıladıklarını duyursa da, bugüne dek Şam yönetiminden açıklama yapılmamıştı. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde