10 milyon YTL'ye yeniden Doğuş!

10 milyon YTL'ye yeniden Doğuş!

Dünyanın en eski orkestralarından CSO'nun yenilenen modern binası, gala konseriyle seyirciyle buluşacak.

10 milyon YTL'ye yeniden Doğuş!
16px
24px
12.11.2008 15:47
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın (CSO), Doğuş Holding tarafından yenilenen konser salonunun resmi açılışı, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de izleyeceği gala konseriyle gerçekleştirilecek. Orkestrayı CSO Genel Müzik Direktörü Şef Rengim Gökmen'in yöneteceği gala konserinde, piyanist İdil Biret sahne alacak.

II. Mahmut devrinde “Mızıka-ı Hümayun” adı ile kurulan ve 1924'te Atatürk'ün isteği ile Ankara'ya taşınarak 1932'de “Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrası” adını alan dünyanın en eski orkestralarından CSO'nun gala konserinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu ile Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası da sahneye çıkacak.  

12, 13 ve 14 Kasım'da olmak üzere üç konser verecek olan CSO, konserlerde orkestraya ismini veren, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü de ölümünün 70. yılında anacak.

“Atatürk'ü Anma Konser” konserlerinde Ferit Tüzün'ün “Esintiler”, Sergei Rachmaninov'un “Paganini'nin Bir Teması Üzerine Rapsodi”, Ludwig van Beethoven'in “Korolu Fantezi” ve Alexander Borodin'in “Poloveç Dansları” adlı eserleri ile Ahmet Adnan Saygun'un “Yunus Emre Oratoryosu”ndan bölümler seslendirilecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte CSO Fuayesi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, “Ülkemizin kültürel varlığının tanıtılmasında önemli rol oynayan sanatçılarımıza elimizden gelen desteği vermek bizim görevimizdir” diye konuştu.

ŞAHENK: SANATÇILARA DESTEK GÖREVİMİZ

Şahenk şunları söyledi: “Nitekim geçtiğimiz sene Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzaladığımız protokole istinaden CSO konser salonu teknik iyileştirme projesi Aralık 2007'de başlamıştır. Bu proje kapsamında sanatçılara ve dinleyicilere sunulacak yeni olanaklar ile tüm müzikseverlerin daha kaliteli bir sesle buluşmalarını sağlamak için binanın orijinal bütünlüğü bozulmadan, ısıtmadan ışıklandırmaya, akustik ses sistemine kadar tüm yeni düzenlemeler gerçekleştirilmiştir.

Doğuş Grubu olarak kurumsal sorumluluklarımız çerçevesinde yürüttüğümüz çalışmalarda toplumun geleceğine yönelik, yarınlara sahip çıkan projeleri desteklemeye özen gösteriyoruz. Bu projelerden biri de bu akşam bizlerle olacak Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası. 2006'dan bu yana Türkiye'nin çeşitli illerinde konserler veren ve artık Türkiye'yi uluslararası platformlarda da temsil eden orkestramız bu yıl üçüncü mezunlarını veriyor olacak.

Ayrıca bu yıl dördüncüsü düzenlenen Demarin Turgut Reis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, Anadolu Güzel Sanatlar liselerine enstrüman bağışı, Leyla Gencer Şan Yarışması projesi sponsorluğu da Türkiye'de kültür-sanatın gelişimine katkı sağlamak amacıyla yürüttüğümüz, birbirini tamamlayan projelerimiz arasında yer almaktadır.

Bugün bize böylesine güzel projenin içinde yer alma imkanı verdikleri için Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay'a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu vesileyle proje ekibimize ve emeği geçen herkese de teşekkür ediyorum.

Buranın maliyeti takribi 10 milyon YTL kadar oldu. Maliyetinden çok, güzel başkentimize ne değer kattığı önemlidir. Biz Doğuş Holding olarak -Garanti Bankası ve diğer şirketlerimizin dışında- senelik 7 milyon YTL'ye yakın kültür ve sanat işlerine yatırımımız var.”

GÜNAY: MODERN BİR YAPIYA KAVUŞTU

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın yenilenen yüzüyle bu sezon seyirci karşısına çıktığını söyledi.

Salonun Doğuş Holding tarafından yapılan yenilenmeyle farklı bir çehreye kavuştuğunu ifade eden Bakan Günay, orkestranın piyanist İdil Biret'in sahne aldığı 10 Ekim'deki açılış konseriyle izleyicisiyle buluştuğunu anımsattı.

Salonun resmi açılışının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katılımıyla gerçekleştirileceğini belirten Günay, “Ben çok sevinçle doluyum. Binanın dış yüzü değişmedi, ama bina gerçekten içeriden çok yeni, modern, yepyeni bir yapıya kavuştu” dedi.

Orkestra salonunun hemen yanında 1990'lı yıllarda bir bina yapılmasının planlandığını ve temelinin atıldığını kaydeden Günay, buradaki çalışmayla ilgili de şu bilgileri verdi: “Salonun hemen yanındaki 'senfoni çukuru' diye bilinen alana, Ankara Senfoni Orkestrası Binası diye amaçlanan bir alan var. Oraya da aşağı yukarı 7-8 yıllık bir aradan sonra ilk defa bu yıl iş makinelerini soktuk. Araziyi garaj katlarına kadar bitirmek, daha sonra da ortaya çıkacak duruma göre orayı belki bir kültür girişimcisi eliyle tamamlama konusunda bir ön adım attık. Henüz daha başlangıç sayılabilir. Birkaç yıl içinde ben onun da devreye gireceğini, o inşaatın hızlanacağını umut ediyorum.”

SALON BAŞTAN AŞAĞI YENİLENDİ

CSO'nun salonunda yapılan yenileme çalışmaları sonucunda, üç katlı yapının, her bölümü ayrı işlevlere göre düzenlendi.

Salonun galeri katında genel müzik direktörü odası, sanatçı, şef-misafir şef ve solist ile orkestra üyeleri soyunma odalarının yanı sıra, özel yalıtımlı sanatçı çalışma odaları, kayıt stüdyosu ve naklen yayın stüdyosu yer alıyor.

Zemin katında giriş holü, ön ve arka fuayeler, protokol odası, konser salonu, sanatçı kulisi gibi mekanların bulunduğu salonda sıkışık olan koltuk araları açıldı, akustik kalite yükseltildi, aydınlatma, havalandırma-soğutma sistemleri ile sahne düzeni iyileştirildi.

Ayrıca, salonun, Gençlik Parkı tarafındaki yaya giriş kapılarından ana girişe kadar, döşemeye “kırmızı halı” görüntüsü oluşturacak aydınlatma elemanları yerleştirildi.

Salonun fuayesine ise heykeltıraş Tolga Kınalı'nın imzasını taşıyan Atatürk rölyefi konuldu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde