1.2 milyar dolarlık petrol Boğaz’da bloke oldu

1.2 milyar dolarlık petrol Boğaz’da bloke oldu

Boğaz’da Rusya yaptırımları kapsamında olmayan 20 Kazak tankerinin bekletilmesi uluslararası petrol piyasalarını endişelendiriyor.

1.2 milyar dolarlık petrol Boğaz’da bloke oldu
16px
24px
09.12.2022 11:13
ABONE OLgoogle

CNBC’de yayınlanan analizde tankerlerde değeri 1.2 milyar doları bulan 20 milyon varilin üzerinde petrol olduğu belirtilerek, durumun bir hafta daha devam etmesi halinde uluslararası petrol piyasası üzerinde olumsuz etkilerin görülmeye başlayacağına dikkat çekildi.

Türkiye'nin Boğaz’da Rusya yaptırımları kapsamında olmayan 20 petrol tankerini sigorta kapsayıcılığını teyit eden mektup talep etmesi gerekçesiyle bekletmesi, uluslararası basının da gündemi haline geldi. CNBC’de yayınlanan analizde, Rus petrolü taşıyan Kazak tankerlerindeki petrol miktarının 20 milyon varili aştığı ve değerinin 1.2 milyar doları bulduğu belirtilerek, buradaki sıkışmanın petrol piyasalarında arz endişelerine yol açabileceğine dikkat çekildi.

Lipow Oil Associates Başkanı Andrew Lipow, gecikmelerin artması halinde rafinerilerin diğer ülkelerden alternatif tedarik arayışına gireceğini ya da yeterli petrole sahip olmadıkları için çalışma kapasitelerini azaltacaklarını, bunun da benzin ve dizel arzını etkileyeceğini söyledi. Lipow, "Bu durum bir hafta daha devam ederse petrol piyasası üzerinde bir etki görmeye başlayacağız" dedi.

CNBC'ye konuşan tavan fiyat yetkilisi de "Tavan fiyat politikası, Türkiye'nin kuralının gerektirdiği gibi, gemilerin her bir sefer için ayrı sigorta teminatı aramasını gerektirmiyor. Bu aksamalar tavan fiyat politikasının değil, Türkiye'nin kuralının bir sonucudur" yorumunu yaptı.

Jeopolitik konuların hassasiyeti nedeniyle adının açıklanmasını istemeyen bir başka yetkili ise Boğazlar’ı geçmek üzere bekleyen 20 yüklü ham petrol tankerinden biri hariç hepsinin Kazak menşeli petrol taşıdığını belirterek, "Bu yükler hiçbir senaryoda tavan fiyata tabi olmayacak ve önceki haftalarda veya aylarda Kazak sevkiyatlarından kaynaklanan sigorta durumlarında bir değişiklik olmayacak" dedi.

Tankerlerin listesi giderek artıyor

MarineTraffic şirketi Boğaz’da bekleyen tanker sayısının 40'a ulaştığını ve son günlerde iki kattan fazla arttığını açıkladı. MarineTraffic sözcüsü Nikos Pothitakis, "Başta Türkiye ve Rusya olmak üzere Ukrayna, Gürcistan ve İtalya'yı da içeren çeşitli varış noktaları ile Boğaz'ın her iki yakasından geçmek için bekleyen hammadde ve kimyasal madde taşıyan tankerlerin listesi giderek artıyor. Söz konusu gemiler ağırlıklı olarak Rusya, Yunanistan, Liberya ve Marshall Adaları bayraklı" dedi.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo ve Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, çarşamba günü Rus deniz petrolüne tavan fiyat uygulamasını görüşmüştü. Hazine'den yapılan açıklamaya göre Adeyemo, tavan fiyat rejiminin sadece Rus menşeli petrol için geçerli olduğunu ve Türk karasularından geçen gemilerde ek kontroller yapılmasını gerektirmediğini vurguladı. Her iki yetkili de Türkiye'nin deniz yoluyla taşınan petrolün Boğazlar’dan geçişine izin verecek basit bir uyum rejiminin küresel enerji piyasalarının iyi tedarik edilmesine yardımcı olacağını söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde