1.2 Milyarlık Sakarya Şehir Hastanesi ihalesi hangi müteahhide verildi?

1.2 Milyarlık Sakarya Şehir Hastanesi ihalesi hangi müteahhide verildi?

Sakarya 1000 Yataklı Şehir Hastanesi ihalesi sonuçlandı. İhale, Kamu İhale Kanunu’nun esas usul olarak belirlediği rekabete açık “Açık” usül yerine, özel olarak davet edilen firmaların katılabildiği “21-b Pazarlık” usulüyle yapıldı. 

1.2 Milyarlık Sakarya Şehir Hastanesi ihalesi hangi müteahhide verildi?
16px
24px
18.08.2021 08:11
ABONE OLgoogle

Sağlık Bakanlığı, Sakarya Devlet Hastanesi yapımı için ihale düzenledi. Kapalı kapılar ardında ihale yapılan ihale üç ay sonra açıklandı. 1 milyar 248 milyon liralık iş, özel olarak davet edilen Mustafa Ekşi-ATR iş ortaklığına verildiği ortaya çıktı.

Sözcü'den Yusuf Demir'in haberine göre 1 milyar 628 milyon 465 bin lira yaklaşık maliyet belirlenen devlet hastanesi ihalesi, 1 milyar 248 milyon 61 bin liraya Mustafa Ekşi İnşaat-ATR iş ortaklığına verildi.

27 Mayıs’ta gerçekleştirilen ihaleye Limak, YDA, İntaş-Nesma Ortaklığı, Ekşioğlu-Ahes-Ekşihan Ortaklığı ve Mustafa Ekşi-ATR Ortaklığı çağırıldı.

13 Temmuz günü yapılan sözleşmeye göre 26 Temmuz’da başlayan inşaat, 750 gün yani yaklaşık 2 yıl sürecek ve 14 Ağustos 2023’te tamamlanacak.

Kapalı usul ihale

Kamu İhale Kanunu, devletin yaptıracağı işlerde esas usul olarak “Açık” ihaleyi kabul ediyor. “Açık” usulde yapılan ihaleler ilana çıkılarak tüm kamuoyuna duyuruluyor. İsteyen firma ihaleye girebiliyor. Rekabet ortamı oluşuyor ve en uygun teklif veren ihaleyi kazanıyor. Dolayısıyla vatandaşın cebinden çıkacak para daha düşük oluyor.

Kamu İhale Kanunu’nun 21-b maddesinde ise ihaleden kimsenin haberi olmuyor. Kanunun, önceden öngörülemeyen acil durumlar için düzenlediği bu istisna maddesine göre yapılan ihalelerde duyuru şartı yok.

İhaleyi yapacak idare, istediği firmayı ihaleye özel olarak davet ediyor. Kapılar kapatılıyor. Teklifler alınıyor. Açık ihaleye göre çok daha az firma katıldığı için tam rekabet ortamı sağlanamıyor. Bu nedenle ortaya çıkan ihale bedeli daha yüksek oluyor.

İstatistikler açık usulle yapılan ihalelerde firmaların daha çok indirim yaptığını dolayısıyla vatandaşın cebinden daha az para çıkmasını sağladığını doğruluyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde