'Tüm işyerleri kapanıyor' belgesine soruşturma başlatıldı

'Tüm işyerleri kapanıyor' belgesine soruşturma başlatıldı

Bakan koca yaptığı son açıklamada koronavirüsle ilgili sosyal medya ve WhatsApp'tan "gizli belge" adıyla yayılan görselin gerçek dışı olduğunu bildirdi. Öte yandan, Sahte belge düzenleyen kişiler hakkında soruşturma başlatıldı.

'Tüm işyerleri kapanıyor' belgesine soruşturma başlatıldı
16px
24px
16.03.2020 12:09
ABONE OLgoogle

MHP lideri Bahçeli ile ilgili 'gerçek dışı' olduğu öne sürülen haberleri sonrası mahkemece yayını sonlandırılan ancak aynı ismin uzantısıyla paylaşım yapan 'farklı ülkücülük' sitesi Türkhane, "Tüm işyerleri kapanıyor" yazdı. Yetkililer 'yalan' dedi.

Türkhane sitesinde yayınlanan ve sosyal medyada bir anda yayılan belgeyle haber, halkta endişeye neden oldu.

Türkhanede çıkan haber ve belge şöyle:

"Korona virüsü ile mücadele kapsamında alınan önlemlerin şimdiye kadarki en serti için düğmeye basıldı. Tüm iş yerleri kapanıyor!

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç.Dr. Semih Korkut imzası taşıyan 13 Mart tarihli bir belge isminin açıklanmasını istemeyen bir il sağlık müdürlüğü çalışanı tarafından turkhane.com'a Gizli ibaresi taşıyan, COVID-19 ek önlemler konulu genelgeye göre sızdırıldı.Corona virüsü ile mücadele edebilmek amacıyla Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan  Koronavirüs Bilim Kurulu’nun, 11 Mart'ta Dünya Sağlık Örgütünün(WHO) koronavirüsü pandemi (salgın) olarak sınıflandırması ve virüsün tüm dünyadaki yayılma hızını dikkate alarak sunmuş olduğu önerileri kapsamında:
 
20/03/2020 tarihi itibariyle Eczaneler ve Hastaneler hariç olmak üzere, insanların toplu olarak bir araya gelebileceği Spor salonları, yüzme havuzları ve bazı spor tesisleri, kulüpler, galeriler, kütüphaneler, ibadethaneler, parklar, otobüs terminalleri,  alışveriş merkezleri ile, 3 kişiden fazla çalışanı bulunan işletmelerin ikinci bir emre kadar kapatılması; bunlardan sadece lokanta, restoran ve kafe gibi işletmelerin yalnızca evlere servis hizmeti yapmaları koşuluyla açık kalmalarına müsade edilmesi gibi bir takım önlemlerin yanı sıra, 23/03/2020 tarihi itibariyle Süpermarketlerin Pazartesi - Çarşamba ve Cuma olmak üzere haftada 3 gün 08:00-16:00 saatleri arasında açık olmaları gibi bir takım önlemler alınacaktır deniyor

İsmini vermek istemeyen sağlık müdürlüğü çalışanı, ülke genelinde bir paniğe sebep olmamak ve insanların marketlere akın etmesini önlemek adına tedbirlerin gizli tutulduğunu, ancak yasaklar başlamadan önceki gece(19 Mart) Sağlık bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından canlı olarak duyurulacağını söylüyor."

SAĞLIK BAKANI: GİZLİ BELGE GERÇEK DIŞIDIR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) ilgili sosyal medya ve WhatsApp'tan ‘gizli belge’ adıyla yayılan görselin gerçek dışı olduğunu bildirdi. 

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Koca, şunları kaydetti:     

"Sosyal medya ve WhatsApp'tan yayılan 'gizli' belge gerçek dışıdır. Panik yaratacağı bilinerek uydurulmuştur. Güven kaybına yol açarak 82 milyonun zaafa düşmesini amaçlayanlar var. Hassasiyetinizle oynayanlar var. Şans tanımayın. Doğru haber, resmen yapılan açıklamadır."

TOPLAM VAKA SAYISI 18

Bakan Koca toplam vaka sayısının 18 olduğu belirterek, "Az önce açıklanan ve yeni olan vaka sayısı, toplam 12’dir. Bunlardan 2’si ilk vakamızın temas çevresindendir. Şu ana kadar toplam vaka sayımızsa 18’dir. Vaka sayısı bilgisi açık, tam olarak bu şekildedir" dedi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, koronavirüs ile ilgili sosyal medyada "gizli belge" başlığıyla yayılan görsele ilişkin soruşturma başlattı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde