'Paramız kalmadı, bezelye verelim'

'Paramız kalmadı, bezelye verelim'

Tamek’in bu yıl salça ve konserve üretiminde sıkıntı yaşadığını duyduk

'Paramız kalmadı, bezelye verelim'
16px
24px
18.10.2019 12:07
ABONE OLgoogle

Meyve suyu, salça ve konserve alanında üretimi bulunan Tamek, Türkiye’nin ilk tarıma dayalı sanayi markalarındandır. 1955’te Bursa Demirtaş’ta Mehmet Sipahioğlu tarafından temelleri atılan firma tam 64 yıldır faaliyet gösteriyor. Almanlarla teknolojik işbirliği yapılarak kurulduğu için ismi Türk Alman Meyve Ekstreleri Kumpanyası’nın kısaltmasından oluşturulmuş.

Türkiye’nin ilk ketçabını 1958’de üreten firma, 1959’da Türkiye’nin ilk hazır yemek ve dolmasını üreterek piyasaya vermiş. İlk Tamek markalı meyve suyu ise 1963’te çıkmış.

1974’te ilk haşlanmış bakliyatları piyasaya sürmüş. 1987’de salça, konserve, bezelye, reçel ve meyve konsantresi ve marmelat üretimi ile devam etmiş. Tamek’in sahibi olan Sipahioğlu ailesi bir dönem Pepsi’nin Türkiye temsilcisi idi. 2000’lerde sonlanan işbirliğinden sonra firma meyve suyuna odaklandı.

Pepsi’den ayrılık sonrası aile arasında miras kavgaları başladı. Kavga uzun süre gazete sayfalarından düşmedi. Sorunlar şirket yönetimlerine de yansımış. Son yıllarda neredeyse altı ayda bir genel müdür değişiyormuş. Geçen hafta bize çok önemli kulis bilgileri geldi.

Tamek’in bu yıl salça ve konserve üretiminde sıkıntı yaşadığını duyduk. Marketlerden gelen salça taleplerini karşılayamıyormuş. Bu bilgileri dört ayrı market zincirinden de teyit ettik.

Bu yıl yeterli salçalık domates alımı yapamamış. Üretim tamamen durmamış ama kapasite çok aşağılardaymış. Yüzde 10 kapasiteden bahsediliyor.

Bilgiyi teyit ederken başka bir bilgiye daha ulaştık. Tamek’in piyasaya olan borçları karşılığında alacaklı taraflara konserve bezelye teklifinde bulunuyormuş.

Tamek Holding’in başında Güngör Sipahioğlu var. Güngör Hanım’dan bu konuda bir açıklama gelirse yine bu sayfalarda yer vereceğiz…

Kaynak: Para Dergisi

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde