'Müjde'den sonra doğalgaza 9 kez zam geldi

'Müjde'den sonra doğalgaza 9 kez zam geldi

Akın, AKP iktidarının Karadeniz’de doğalgaz bulunduğu müjdesini verdiği Ağustos 2020 tarihinden bu yana doğalgaza toplamda 9 kez zam yapıldığına dikkat çekti.

'Müjde'den sonra doğalgaza 9 kez zam geldi
16px
24px
03.04.2022 05:02
ABONE OLgoogle

Elektrik üretim santrallerinin tarifesine yüzde 44,30, sanayi tarifesine yüzde 50 ve konut tarifesine ise yüzde 35 oranında yapılan zamma tepki gösteren CHP'li Ahmet Akın, "Temel bir hak olan ısınma hakkı yapılan bu zamlarla tamamen lükse dönüşmüştür" dedi. Doğalgaza toplamda 9 kez zam yapıldığına dikkat çekti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, doğalgaz zammına ilişkin, "Temel bir hak olan ısınma hakkı yapılan bu zamlarla tamamen lükse dönüşmüştür" ifadesini kullandı. Akın, şunları söyledi:

"AKP iktidarının Karadeniz’de doğalgaz bulunduğu müjdesini verdiği Ağustos 2020 tarihinden bu yana konutlara yapılan son zamla birlikte doğalgaz toplamda 9 kez zamlanmıştır. Konutlarda kullanılan doğalgaz tarifesine 1 Ocak 2021’den itibaren Haziran 2021’e kadar her ay yüzde 1’er ve 1 Temmuz 2021 tarihinde ise yüzde 12 oranında zam yapılmıştır. 2022 yılı içinde ise 1 Ocak’ta yüzde 25 ve son olarak 1 Nisan’da yüzde 35 oranında artış yapılmıştır. Buna göre müjdenin verildiği Ağustos 2020’den bu yana konut tarifesi toplamda yüzde 100 oranında zamlanırken faturalar ikiye katlanmıştır"

Akın, yazılı açıklamasında, BOTAŞ'ın 1 Nisan itibarıyla elektrik üretim santrallerinin tarifesine yüzde 44,30, sanayi tarifesine yüzde 50 ve konut tarifesine ise yüzde 35 oranında zam yaptığını hatırlattı.

1 Ocak'ta konut tarifesine yapılan yüzde 25 oranındaki zammın ardından bu yıl ikinci kez yapılan zamla konut tarifesindeki zam oranının yüzde 68,75'e yükseldiğini aktaran Akın, "Temel bir hak olan ısınma hakkı yapılan bu zamlarla tamamen lükse dönüşmüştür" değerlendirmesini yaptı.

İktidarın yaşanan uluslararası kriz ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nı gerekçe göstererek doğalgaza art arda yüksek oranda zam yaptığını ifade eden Akın, Avrupa'da uluslararası piyasada fiyatların artmasına karşın hiçbir ülkenin vatandaşına bu oranda zam yapmadığını kaydetti.

'İKTİDAR FIRSATÇILIK YAPIYOR'

Bugüne kadar konutlara yapılan zam en fazla yüzde 25 oranında sınırlı tutulurken, 1 Nisan itibarıyla yapılan yüzde 35 oranındaki zammın son dönemde konut tarifesine yapılan en büyük zammı oluşturduğunu belirten Akın, şunları kaydetti:

"İktidarın yaptığı zamlar ramazan boyunca sofraların tadını kaçıracaktır. Temel gıda ürünlerindeki KDV indirimi henüz raflara yansımamışken doğalgaz tarifelerine yapılan fahiş zam iktidarın çelişkisini de ortaya koymaktadır. Zincir marketleri fırsatçılıkla suçlayan iktidar, uluslararası piyasalardaki artışı gerekçe göstererek asıl fırsatçılığı kendisi yapmaktadır. Vatandaşlarımız zaten ete, süte, şekere gelen zamlar nedeniyle ramazanda tenceresini nasıl dolduracağını bilemezken doğalgaza gelen yüzde 35 oranındaki zammın ardından tenceresini nasıl kaynatacağını kara kara düşünecektir."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde