'Ezber bozmak' (Disruption) akımının gıda temsilcisi: Dardanel

'Ezber bozmak' (Disruption) akımının gıda temsilcisi: Dardanel

Apple’dan Samsung’a, H&M’den Airbnb ve Amazon’a dünya ekonomisi markaların ezber bozan stratejilerine tanık oluyor. Ülkemizde ise gıda sektöründe Dardanel, bu akımın öncüleri arasında başı çekiyor.

'Ezber bozmak' (Disruption) akımının gıda temsilcisi: Dardanel
16px
24px
23.08.2021 10:34
ABONE OLgoogle

Son 10 yıldır olağanüstü hızla değişen teknoloji, 2020’den itibaren dünyayı etkisi altına alan pandemi ile birleşince, karşımıza yeni bir ekonomi, iş dünyasının yeni kuralları ve yepyeni bir dünya çıkardı. 

İşte bu dünyada klişeleşmiş pazarlama stratejileri ve alışılagelen müşteri deneyimleriyle fark yaratmak neredeyse imkansız. Tüm markalar da gözlerini “ezber bozan” (disruption) yöntemlere kaydırmış durumda.

Daha önce de global devler bunun farklı örneklerini hayata geçirmişti. Apple ve Samsung örneğin, sadece dokunmatik ekran teknolojileri ile pazara hakim markaların ömrünü tüketmekle kalmadı, kullanıcılara sundukları yeni platformlarla en hızlı büyüyen pazarı da yarattı. H&M tasarımın lüks olmadığını ortaya koyarken, Spotify müzik endüstrisinde, Uber ve Airbnb paylaşım ekonomisinde ezber bozmakta “üstümüze yok” demeyi başardı.

Kolay açılarak ezberleri bozdu!

Ülkemizde de bu alanda kendini kanıtlayan şirketlerin sayısı hızla artıyor. Üstelik ezber bozmak için bazen küçük bir dokunuş ve cesur bir atılım da yeterli oluyor. İşte bunun ülkemizdeki en iyi örneklerinden biri Dardanel. Ton balığı denildiğinde akla gelen ilk marka olmayı yaklaşık 40 yıldır sürdüren Dardanel, rekabetteki açık ara pazar lideri konumuna aldırmayıp, tüketicisini dinlemeyi ve onlardan gelen geri bildirimler doğrultusunda önemli Ar-Ge yatırımlarına imza atmayı sürdürüyor.

Markanın bu alandaki en çarpıcı uygulaması ise “kolay açılan kapağı” oldu.

Konserve kutularının zor açılmasının tüketicilerde yarattığı olumsuzluktan yola çıkan ve bu konuda uzun süre titizlikle çalışan Dardanel, Türkiye’de bir “ilk”e imza atarak ton balığı konservesinde ilk kez “kolay açılan kapak” teknolojisini geçen yıl hayata geçirdi.

Dardanel İcra Başkanı Mehmet Önen, “Kolay açılan kapağı dünyada ton balığı konservesinde yapan ve uygulayan ikinci firmayız. Kolay açılan kapak sterilize edilebilir olmalı, yüksek ısıya dayanabilmeli… Bu uygulamanın ton balığı pazarında önemli bir değişim yaratacağını açıkladı.

Önen, “Satışlarımıza da markaya duyulan sadakate de olumlu katkı sağladığı ortada. Bu bizim sektörümüz için gerçekten çok önemli bir inovasyon. Çünkü sektörü değiştirecek güce sahip ve tamamen müşteri deneyimine dayanan bir iyileştirme” diye ekledi.

Bu yıl açıklanan iş dünyası listeleri de Dardanel’in inovasyonla birlikte gelen bu başarısını ortaya koyuyor. Turkishtime tarafından gerçekleştirilen Türkiye Ar-Ge 250 Araştırması’na göre Dardanel, Türkiye’nin Ar-Ge Harcamaları En Yüksek 250 şirketi arasında gıda şirketleri arasında ise 4’üncü olmayı başardı. 

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından gerçekleştirilen 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' ve Ekonomist'in 'Anadolu'nun En Büyük 500 Şirketi' araştırmasının yanı sıra Fortune tarafından gerçekleştirilen 'Fortune 500 Türkiye' araştırmasında da bu yıl yerini alan Dardanel, tüm bu araştırmalarda Çanakkale'nin en büyük şirketi olmayı sürdürüyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde